Прочитај ми чланак

Бабурин: Москва да пита Београд зашто ћути на насилне прогоне СПЦ у Црној Гори

0

Москва -- Потпредседник руске Думе Сергеј Бабурин, позвао је Москву да Русија заштити оно што је у Црној Гори дала српским црквама и манастирима.

Бабуринова изјава је у званичној Подгорици оцењена као грубо мешање у унутрашње ствари Црне Горе.

“Русија мора прекинути политику немешања у ток историје и указати да су руски цареви (читај – држава) и приватни добротвори (читај – руско друштво) давали новац храмовима и Српској православној цркви, а не антируским властима данашње Црне Горе. Мора захтевати враћање те имовине Русији, а руски народ ће одлучити ко у Црној Гори треба да том имовином располаже”, навео је Бабурин.

Он истиче да Русија треба да од Подгорице захтева и повратак реликвија које се налазе на Цетињу – деснице Св. Јована Крститеља и честице Крста Господњег, које се тамо налазе незаконито, после њихове привремене евакуације 1918. из Петрограда.

“Ако је њихово поседовање од стране Српске православне цркве и могло да се сматра братским чином, онда ће њихова пленидба од садашње русофобске владе бити врхунац безакоња и греха!”, поручио је Бабурин.

Бабурин сматра и да званична Москва треба да пита Београд зашто је пасиван И ћути на такве дрске, насилне и неправедне прогоне Српске православне цркве.

Најзад, Бабурин истиче да Русија треба да захтева од Подгорице повратак реликвија које се налазе на Цетињу – деснице Св. Јована Крститеља и честице Крста Господњег, које се тамо налазе незаконито, после њихове привремене евакуације 1918. из Петрограда.