Прочитај ми чланак

КУМОВИ СРБИЈЕ: Вучић да одговори о умешаности Петровића и Ковача у прање новаца

0

Срђан Ного, народни посланик Српског покрета Двери је поставио у Скупштини Србије посланичко питање у вези умешаности кумова АлександраВучића, Николе Петровића и Ненада Ковача, у наводном прању новца од наркотика. Послушајте:

Постављам питање председнику Владе Александру Вучићу, и од њега очекујем да испуни обавезу коју му налаже пословник Народне Скупштине, и одговори на ово питање, зато што од децембра месеца одбија да се изјасни на упорна и константна питања Двери – у каквом је пословном односу са Ненадом Ковачом, званим Неша Роминг или Неша Самсунг? Ми смо то питање више пута постављали, а поготово актуелизовали пре два месеца, када смо објавили снимке прислушкиваних разговора и транскрипте истих тих разговора, који су класификовани као државна тајна, а прикупљени су, од стране надлежних органа, у операцији „Балкански ратник“ – истраживања нарко клана Дарка Шарића.

Овде имам транскрипте означене као државна тајна, а тичу се разговора између Зорана Ћопића званог Ћопа, који је правоснажно осуђен за прање новца нарко клана Дарка Шарића и у Србији и у БиХ, и који је он обавио 18.2.2009. године у 11,40 часова са Ненадом Ковачом и истог дана у 11,16 часова са Савом Терзићем.

Господин Ненад Ковач је кум Николе Петровића, кума Александра Вучића. Шта више, они имају неколико заједничких фирми, између осталог и фирму „Еко енерџи груп“, где је Никола Петровић био директор пре него што је постао директор „Електромреже Србије“. Када је постао директор „Електромреже Србије“, први посао који је Електромрежа урадила јесте вишемилионска инвестиција ЕМС-а да се прикључе приватне мини хидроелектране „Еко енерџи групе“ на мрежу „Електромрежа Србије“, а сада када је напустио Електромрежу, поново се вратио на место директора „Еко енерџи групе“.

Да ли је Ненад Ковач, некадашњи блиски сарадник покојног Микија Ракића, Бориса Тадића и Драгана Ђиласа, и финансијер ДС, финансирао дугове дневног листа „Правда“, у износу од више милиона евра и на тај начин успоставио сарадњу између Александра Вучића и кабинета Бориса Тадића и кумовао касније оснивању СНС?

Зашто Александар Вучић одбија да се изјасни на ова питања, и на још једно конкретно питање – да ли он ауторитетом и политичком моћи коју има као председник Владе утиче да послови свога кума Николе Петровића и његовог кума Ненада Ковача се одвијају несметано и да буду заштићени од кривичног гоњења?

Ја бих подсетио и да је адвокат тандема Петровић – Ковач садашњи шеф БИА Александар Ђорђевић. Такође, кум Ненада Ковача је и Љубивоје Ђорђевић, тужилац Првог основног јавног тужилаштва, и сви они заједно у више судских поступака покривају приватне интересе Ненада Ковача, званог Неша Роминг, који је умешан у прање нарко пара Дарка Шарића. То ови транскрипти потврђују.

Наиме, 18.2.2009. године из тих разговора види се да су та лица купила све апарате за електронске допуне од фирме „ДТМ рилејшнс“, која је била у власништву шефа кабинета тадашњег министра полиције Ивице Дачића, Бранка Лазаревића, коме се сада управо суди у Специјалном суду и где се прислушкивани транскрипти изузимају из доказних списа. Ћопић, који је, понављам, осуђен зато што је упропаштавао фирме перући новац за Дарка Шарића, се распитује око куповине те фирме, да би они могли на основу ње да купе фирму „Митросрем“.

Ми смо објавили преко 60 снимака разговора где Зоран Ћопић – Ћопа разговара са разним привредницима, са многим банкарима, са судијама, где се види како функционише прање новца који потиче од трговине наркотицима, да је велики део пљачкашке приватизације у Србији, који је уништио нашу привреду, било управо зарад прање новца зарађеног на трговини наркотицима.

Још увек, два месеца, ни један званични државни орган није реаговао. Нико нас није позвао да пита, а камоли покрене поступак, како објављујемо државне тајне, нико неће да одговори како је могуће да се суди Шарићу, Јестровићу и Ћопићу, а не суди се Ковачу, Терзићу и бројним банкарима и привредницима, као што је на пример Богдан Родић, као што су директори разних банака. То је право питање и права афера.

Овде је један посланик СНС, који је једини реаговао на наше наводе, рекао да су ови транскрипти били у медијима, 2014. године у магазину Таблоид. Међутим, тај посланик је изостасвио да помене да је поменути материјал био објављен најпре у магазину Афера, чије оснивање је финансирао Александар Вучић. Износим повово доказе да је СНС послала, ево га овде снимак, то је било 8. марта 2014. године у 14 часова, 27 минута и 10 секунди, фотографисали сте и послали сте свим медијима ЦД-ове, где сте слали и одређене транскрипте, али сте намештали транскрипте да код Саве Терзића, који је лице које управља Бусплусом, буде изостављен део разговора где се помиње Ненад Ковач. Зашто? Да би се сакрио кум Вучићевог кума. Да ли кроз систем Бус плуса пере новац зарађен трговином наркотицима?…(Искључен микрофон.)

Говор народног посланика Срђана Нога на седници Народне Скупштине, 25.04.2017. године