Прочитај ми чланак

Апотеке у унутрашњости опустошене, нема средстава за борбу против вируса

0

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је да су људи у локалним срединама далеко озбиљније схватили опасност од заразе вирусом корона, него они у великим срединама, попут Београда, али да су апотеке у унутрашњости углавном опустошене.

У тим апотекама, рекао је, јер нема средстава за борбу против вируса – маски, алкохола и дезинфекционих средстава.

Foto: NPS

„Тврдње власти у медијима да има довољно маски и других средстава је потпуна лаж, јер у пракси то нигде не постоји. Велики проблем су страх и паника грађана, изазвани првенствено дубоким неповерењем у људе који данас воде државу и који би требало да воде борбу против пандемије“, рекао је Алексић, који је и бивши председник општине Трстеник, у интервјуу новом броју недељника „Време“.

Алексић је додао да је страх грађана потпуно оправдан, јер су видели председника Србије Александра Вучића и пулмолога Бранимира Несторовића како се „спрдају и називају вирус корона најсмешнијим вирусом у историји човечанства и министра одбране Александра Вулина како у директном укључењу у програм телевизије Пинк тражи увођење ванредног стања“.

„Последица неозбиљности власти је и свест грађана да морају штитити сами себе, јер им овакав састав државне власти тешко у томе може помоћи. Бојим се да ћемо због таквог приступа власти трпети тешке последице и да нас у наредним недељама очекује велики проценат заражених грађана у Србији“, рекао је Алексић.

Упитан да ли подржава мере Владе Србије, Алексић је одговорио да „не може рећи да су мере Владе Србије лоше, али су потпуно неблаговремене“.

„Када је требало спроводити мере и бити озбиљан, Вучић се понео крајње шарлатански у покушају да охрабри грађане Србије, верујем дубоко свестан да је слагао и себе и грађане. Двадесетак дана касније, дошли смо до проглашења ванредног стања“, рекао је Алексић.

„Ово је тренутак који захтева велику одговорност свих нас, посебно зато што власт до сада није уливала поверење својим шарлатанским приступом опасном ширењу вируса корона“, навео је Алексић.

Алексић је додао да су све мере које су Народна странка и Савез за Србију (СЗС) до сада предлагали биле пре свега добронамерне и са жељом да власт чује и примени много озбиљније предлоге од лечења вируса корона са неколико чашица љуте ракије и шопингом у Италији.

„Највећи део мера које смо предложили власт је применила али са великим закашњењем­, што је недопустиво у ситуацијама велике светске пандемије“, рекао је Алкесић.

На питање да ли ће избори бити одложени за јесен и да ли би и Народна странка и СЗС могли да учествују на тим изборима, Алексић је одговорио да је потпуно јасно да је ванредно стање, а не ванредна ситуација, уведено да би се одложили избори заказани за 26. април.

„Епидемија и сличне ситуације решавају се увођењем ванредне ситуације, а не ванредног стања. По мом мишљењу, у овом моменту нико не може да предвиди када ће избори бити одржани и то првенствено зависи од тога колико дуго ће трајати борба против вируса корона. Није нереалан сценарио да се избори одрже тек на јесен, што не значи да би Народна странка и Савез за Србију учествовали на тим изборима“, рекао је Алексић.

„Одлуку о бојкоту смо донели јер не постоји ни минимум услова за учешће на изборима – не постоји слобода медија и не поштују се закони, али зато постоје злоупотреба институција, функционерска кампања, притисци на бираче и куповина гласова. Не верујем да ће се током ванредног стања и борбе против вируса корона било шта од тога променити да бисмо и ми променили свој став о учешћу на изборима“, додао је Алексић.

Упитан о рејтингу СЗС, који према истраживањима јавног мњења није већи него у време протеста прошле године, Алексић је одговорио да је „добро да уопште постоји опозиција у Србији, с обзиром на диктатуру у којој живимо“, и додао да је народ изложен страховитим притисцима, уценама и претњама.

„Уколико се такво стање настави, у будућности ће у Србији остати само Вучић, његов СНС и њихови капиларни гласови, јер ће сви остали побећи из ове земље. Зато смо се и одлучили да не учествујемо на њиховим лажним изборима, него да покушамо последњи пут да се изборимо за нормалност и слободу одлучивања на изборима“, рекао је Алексић.

„Ако се Србија ослободи, резултати ће се на слободним изборима и те како видети, јер у Србији има много способнијих и паметнијих људи од ових који данас управљају државом“, рекао је Алексић.