Прочитај ми чланак

Антируска романса у ваздуху – Ђилас: Немам утисак да ме је Вучић слагао

0

Драган Ђилас, лидер ССП, каже ако нам буде забрањен увоз руске нафте, штета ће бити мања од оне коју трпимо, јер Гаспром у Србији дуже од деценије вади нафту и гас плаћајући рудну ренту 3 одсто, док у својој земљи за то плаћа 22 одсто. Он у интервјуу за наш лист говори и о незваничним санкцијама којима смо изложени због “позиције неутралности”, али и о најављеним београдским изборима, предлозима деснице о Косову…

Србија више неће моћи да увози руску нафту. Колико ће нас то коштати?

За сада је та опасност пролонгирана за два месеца, а коштало би нас много јер је руска нафта јефтинија од нафте типа Брент за око 20 одсто. Али и ако се то деси штета ће бити мања од штете коју трпимо јер Гаспром у Србији већ више од деценије вади нашу нафту и гас плаћајаћи рудну ренту 3 одсто, док у својој земљи за то плаћа 22 одсто! Када је НИС продат договорена је рудна рента од 3 одсто на период од пет година, односно док траје улагање у рафинерију Панчево. По истеку тог рока 2013. године, без икаквог образложења, вредност рудне ренте није подигнута. ССП се залаже за доношење закона који би прецизирао да рудна рента у Србији за стране компаније не може бити мања, већ само већа од износа који плаћају у својој земљи. Такође, залажемо се за додатно опорезивање екстрапрофита који НИС прави захваљући ситуацији у којој се цео свет, па самим тим и Србија, нашао.

И сами сте навели да смо већ због позиције неутралности изложени незваничним санкцијама. Које су то санкције?

Нестављање Србије на листу земаља којима је дозвољена куповина руске нафте је прва јасно видљива негативна последица нашег непихватања спољне политике ЕУ. Реално је очекивати смањење или престанак инвестиција из земаља ЕУ, а током времена би се вероватно сусрели и са одласком многих компанија које раде у нашој земљи. Временом би и наш извоз у ЕУ био угрожен.

Све то би довело до губитка радних места. Зато увек политичарима који одбијају сваку могућност увођења санкција кажем да од њих, ако дођемо до тог сценарија, очекујем да иду код људи који су остали без плата да им кажу од чега ће живети они и њихове породице. У исто време реално је очекивати да због погоршања наше међународне позиције неке иницијативе Приштине, попут захтева за чланство у Савету Европе, добију зелено светло од стране оних који су их до сада спречавали да их поднесу.

Многи сматрају да ће Србија одуговлачити са увођењем санкција Русији колико год буде могла, али да ће их на крају увести. Шта ви мислите?

Искрено се надам да ће они који имају већину у Скупштини Србије донети одлуку на основу само једног критеријума – интереса Србије. И да ће показати одговорност, јер је она у данашње време, када су у питању сви политички субјекти, најважнија. У међународним односима нема емоција. Нису их имале земље Запада када су одлучиле да нас без одлуке Савета безбедности УН бомбардују и покушају да нам узму Косово. Није их имала ни Русија када се, образлажући права неких региона Украјине да се отцепе и припоје Русији, позвала на пресуду Међународног суда правде о Косову.

Дакле, сви гледају искључиво свој интерес, па то треба да радимо и ми. Наш интерес је да не останемо пусто острво са ове стране новог “Берлинског зида“ који се у Европи на жалост прави. Да не доживимо судбину Белорусије. Тако изолована Србија не би могла економски да опстане. Дошло би до пада запослености, смањења плата и још већег егзодуса људи.

Прошло је шест месеци од избора, а иако је јасно које ће странке ући у владу, она још није изабрана. Зашто немамо владу? Да ли је једини разлог то што тако пролонгирамо увођење санкција Русији?

Ово није питање за мене, већ за СНС-а која је победила на изборима. Оно што је свакоме јасно је да земља која нема Владу у пуном капацитету од половине фебруара, када је претходна поднела оставку, није стабилна земља и не може обезбедити сигурност својих грађана. Таква Влада не може да се носи са изазовима који су огромни, што због ситуације у свету, што због катастрофалне политике која је вођена у областима које су за нас економски најважније – енергетика и пољопривреда.

На Србију се врши притисак и да што пре реши питање Косова, а десница окупљена око Двери, Заветника, НС, ПОКС и Нови ДСС решење види у реинтеграцији Косова у уставно – правни оквир Србије и то тако што би се мирним путем постигао договор са Албанцима. Је ли то могуће?

Волео бих да они који дају такве предлоге кажу и како то може да се уради. Наравно да то нећемо чути јер и они знају да то није могуће. Врхунска неодговорност је да људи који се баве политиком излазе пред грађане обећавајући немогуће, да би дошли до њихових гласова. Патриотизам је људима рећи истину и борити се за оно што јесу оствариви национални интереси. Није патриотизам када се у кафани и на трибинама заклињете како ће Косово остати наше.

Патриотизам је у Вашингтону и Берлину изнети став да питање признања Косова нити његовог чланства у УН, не може бити тема преговора. Патриотизам је када без обзира на понашање Аљбина Куртија кажете да не одустајете од разговора и да хоћете да сачувате мир, јер чувате животе људи, посебно наших сународника који живе на Косову и Метохији. Зато за мене они који излазе са оваквим идејама представљају екстремну десницу која је зарад политичких поена спремна да угрози будућност народа и државе.

Вучић је обећао изборе у Београду кад опозиција то буде желела, а помињала су се два термина – децембар или март следеће године. Александар Шапић чини се прави дугорочне планове, а изгледа да се нико не припрема за изборе. Имате ли утисак да вас је Вучић слагао?

Немам. Очекујем да Александар Вучић испуни јавно дато обећање и да имамо изборе на пролеће. Жао ми је што ми као опозиција нисмо следили истанбулски пример, када је турска опозиција након Ердогановог поништења избора које је тесно изгубио, прихватила нове изборе објашњавајући грађанима да је режим готов и да ће на поновљеним изборима бити још убедљивије поражен, што се и догодило.

Да је прихваћен мој предлог ми би још у априлу изашли са захтевима око изборних услова, посебно бирачких спискова и паритетних изборних тела, све време би Београђанима говорили да је ово привремена власт и позивали их да изађу на поновљене изборе и буду део велике победе. Сигуран сам да би они то и урадили јер су сведоци потпуног девастирања Београда. Ипак верујем, да ће и поред тога избори донети промену власти у нашем граду, јер су Београђани паметнији од нас политичара.

Верујете ли у предвиђања да би сви избори могли да буду одржани 2024, до кад је Вучић орочио премијерски мандат, а када су по распореду и редовни локални избори?

У свом животу увек сам био фокусиран на оно што од мене зависи. Нисам се бавио пројекцијама и оним шта би било кад би било. Сви у ССП-у време које имамо користимо да људима представимо решења за кризу у којој се налазимо – решења за заустављање раста цена, за повећање плата, за спас пољопривреде и енергетике, за олакшање пословања домаћим компанијама, за борбу против корупције, за независно правосуђе, за боље образовање и здравство… Да уверимо грађане да све што предлажемо можемо да спроведемо ако нам укажу поверење. Верујем да ћемо у томе и успети.