Прочитај ми чланак

Антић: „Дан Косова“ у САД – симбол пријатељства

0

Србију и Америку везују многе велике и важне везе. Америка је откривена 1492. године, а 1499. године последњи остатак средњовековне Србије, земља Црнојевића, пао је под турско ропство. Срби су ипак одавно знали за Америку и за колоније на источној обали, које ће крајем 18. века постати Сједињене Америчке Државе поручио је историчар Чедомир Антић, један од говорника на конференцији „Савезништво САД са Југославијом Србијом: Хладни рат; Позитивни аспекти америчко-српске сарадње кроз историју“, коју је организовао Атлантски савет Србије уз подршку амбасаде САД и медијско покровитељство Медија центра Београд и Демостата.

На почетку свог излагања, Антић је навео да је први српски исељеник у Америци кога је историја забележила био Дјордје Шаргић, који је 1814. године из редова устаника прво отишао у избеглиштво у Хабзбуршку монархију, а потом и у “нови свет”. Према његовим речима, Дјордје Шаргић је у САД-у под именом Џорџ Фишер остварио успешну каријеру, да би пред крај живота постао одборник градског већа у Сан Франциску, те почасни конзул САД у Грчкој.

© AP Photo /

Антић се осврнуо и на утицај двојице знаменитих Срба, Михајла Пупина и Николе Тесле, након избијања првог светског рата, када је Србија била прва жртва напада једне земље чланице централних сила.

„Пупин је био знатно више политички активан и ангажован. Био је познат и утицајан проналазач бежичног телеграфа, измедју осталог. Три деценије предавао је електромеханику на Универзитету Колумбија који је и завршио. Био је колега и пријатељ америчких председника Теодора Рузвелта и у још већој мери Вудроа Вилсона. За дело ‘Од пашњака до научењака’ 1924. године добио је Пулицерову награду. Од 1911. године био је на дужности генералног конзула Србије у Њујорку“, рекао је Антић.

Он је истакао да ни, како је казао, „пропаст Србије“ 1915. године није прекинула односе прогнане државе и САД-а.

„Почетком 1917. године, у Вашингтон је упућен први српски посланик Љубомир Михаиловић. Два месеца након ступања САД-а у Први светски рат склопљен је први зајам за Србију у износу од три милиона долара (око шездесет милиона данашњих долара). Популарност Србије у Сједињеним Државама је расла. Врхунац српске кампање био је ‘Дан Косова’. У то време, док су српска војска и савезници још увек били на Солунском фронту, српске заставе завијориле су се широм САД-а“, испричао је Антић.

Он је додао да су Сједињене Државе медју првима почетком 1919. године признале нову Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Према Антићевој оцени, тадашњој америчкој администрацији служи на част то што није гледала да арбитрира медју балканским народима, већ је показала велико разумевање и настојање да се народи на Балкану измире