Прочитај ми чланак

Анин пропали кабинет: Лоши за министре, добри за амбасадоре и директоре

0

Нела Кубуровић, која ће према сазнањима портала Нова.рс бити нова амбасадорка Србије у Шведској, само је једна у низу бивших министара која ће по одласку са те функције добити нову. И њене бивше колега из Владе за које није било места у новом кабинету Ане Брнабић постављене су на места директора државних предузећа или специјалних саветника.

У последњих девет година у Србији смо променили четири владе, а иако су исте странке остале на власти, велика већина министарских функција попуњена је новим људима.

Foto: Printscreen/Tv Pink

Међутим, наставило се са старом “провереном” праксом да они који нису задовољили као министри, после краће, паузе бивају награђени новим фотељама.

Тако ће и Нела Кубуровић, према нашим сазнањима, отићи у Стокхолм, где ће обављати функцију амбасадорке, иако нема никакво дипломатско искуство.

Није имала велико искуство ни када је изабрана за министарку правде, а на тој функцији остала је четири године.

На министарску позицију изабрана је 2016. када је премијер био Александар Вучић, а на истој функцији је остала и када је на чело Владе дошла Ана Брнабић. Међутим, након прошлогодишњих избора, за њу није било места у новом кабинету Брнабић, а није познато да ли су разлози приватне природе, будући да је Кубуровић постала мајка, или њеним радом није био задовољан Вучић.

Од фотеље је свега пола године паузирао Зоран Ђорђевић, који је у марту ове године постављен за в.д. директора Поште Србије. Он је претходно био члан Владе у два наврата – прво као министар одбране, а потом је преузео ресор рада и социјалне политике.

Како је Крик раније писао, пре него што је постао министар, Ђорђевић је основао неколико фирми. Био је директор мистериозне офшор компаније која је склопила вредан посао са државним “Телекомом”, а радио је и као финансијски директор у компанији “ЦомТраде”.

У званичној биографији навео је да је по образовању мастер економских наука – “област: међународно банкарство и финансије”, воли да истиче да је завршио Школу националне одбране, као да је и професионално искуство стицао на руководећим позицијама у области финансијског и извршног менаџмента у реномираним домаћим и међународним компанијама.

Иако ни за њега није било места у другој влади Ане Брнабић, ни социјалиста Александар Антић није остао без фотеље. Мада је готово целу своју политичку каријеру провео на политичким функцијама, у новембру прошле године наследио је Зорана Бабића на месту директор Коридора Србије.

Антић је био народни посланик у три наврата, а у септембру 2013. постао је министар саобраћаја. Након избора 2014. године изабран је за министра рударства и енергетике, а тај ресор добио је и 2016.

Након министарских, на саветничке функције отишли су Младен Шарчевић и Славица Ђукић Дејановић.

Шарчевић је четири године обављао функцију министра просвете и то је била прва његова политичка функција. Пре уласка у политику руководио је приватним образовним системом “Руђер Бошковић”, чији је оснивач и сувласник.

Након што за њега није било места у “идеалном тиму” Брнабић, он је постављен за специјалног саветника за образовање председника Србије и премијерке. Он је по избору на ове позиције изјавио да ће бити здужен за реформе у образовању и науци.

Функцију саветника добила је и бивша министарка Славица Ђукић Дејановић. Она је заправо постављена на место посебне саветнице премијерке Ане Брнабић, а задужена је за активности о имплементацији Агенде УН 2030.

Ђукић Дејановић је у првој влади Брнабић била задужена за демографију и бригу о породици, а како је и сама рекла пре постављења на саветничку функцију понуђено јој је неколико опција. Једна од њих је да буде саветница председника Скупштине Ивице Дачића, што на крају није прихватила.