Прочитај ми чланак

Анђелковић: Само БИА партије могу да изађу на Вучићеве изборе

0

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је данас да најава председника Србије Александра Вучића о расписивању ванредних парламентарних избора представља претњу на коју опозиција не би требало да се „упеца“.

Анђелковић је агенцији Бета казао да је Вучић, на синоћној конференцији за новинаре, поручио да ће у предизборној кампањи користити све државне ресурсе као сопствене партијске.

Нагласио је да само „БИА партије могу да изађу на Вучићеве изборе“.

„Вучић је поручио да ће, ако једнострано распише изборе, грађанима делити новац из буџета и да ће користити све механизме изборних злоупотреба. Чак, ако би се Вучић и договорио с делом опозиције о расписивању избора, он би наставио да злоупотребљава државне ресурсе за страначке интересе“, оценио је он.

На питање какав ће бити одговор опозиције на најаву расписивања ванредних парламентарних избора, Анђелковић је рекао да се с Вучићем не сме преговарати под његовим условима.

Додао је да би циљ опозиције требало да буде укидање Вучићевог система злоупотреба, „којим он сада прети“.

„Опозиција би требало да одбије да изађе на изборе и да позове на грађанске протесте који би били још масовнији од протеста против насиља. Ако опозиција остане несаломива, Вучић ће бити матиран и мораће да преговара о равноправним условима за све учеснике на изборима“, оценио је политички аналитичар.

Упитан да ли међу опозицијом има странака који ће изаћи на изборе под Вучићевим условима, Анђелковић је казао да није реално да се странке које су технички организатори протеста грађана против насиља одазову позиву на изборе.

„Могуће је да један део патриотских странака, које не учествују у организацији протеста грађана, прихвате Вучићеву игру. За сада су се само Двери јасно изјасниле да неће на изборе под Вучићевим условима. Странке које изађу на изборе под неравноправним условима и пре испуњења свих захтева грађана с протеста, само би потврдиле да су БИА партије“, закључио је Анђелковић.