Прочитај ми чланак

Анђелковић: Бојкот избора је нови чин Вучићеве капитулације, ево о чему се ради

0

„Вучић је мајстор да створи проблеме које после представља као туђе (не)дело које он наводно покушава да анулира. Како би одржао контролу над српским народом на КМ,али и и привид у остатку Србије да и даље брани Косово и Метохију, он, вероватно у некој врсти договора са Бриселом и Приштином, перманентно изазива кризе из којих Срби, уз илузију да држе линију одбране, по правилу излазе са новом штетом. Сада након „јуначког бојкота“ избора на Косову и Метохији, Приштина ће, без икаквог легитимитета на северу Косова инсталирати своју власт и на општинском нивоу“, каже Драгомир Анђелковић, политички аналитичар .

То се, како каже, не би десило да београдски режим није годинама водио национално неодговорну политику и од сигурног правио „вересију“. И наравано све то што ће продубити агонију српског народа којим ће она, вероватно, у духу праксе турских дахија, пробати да окупационо влада.

„То ће појачати реторички рат Београда и Приштине, али ми од тога нећемо имати никакву корист“, наводи Анђелковић.

Срби на северу Косова, пре потписивања Бриселског споразума од стране естаблишмента у којем је садашњи председник Србије већ преузео кључну улогу, имали су недодирљиву локалну власт, а онда је 2013. почео процес укидања институција Србије и интегрисања тамошњег нашег народа у косовски систем.

„Таква политика је кулминирала 2016, када је укинута Цивилна заштита четири општине на северу Косова са српском већином, а радило се о институцији која нимало није била „цивилна“ већ је представљала ефикасан механизам скоро па војно-полицијске одбране и контроле тог дела нашег територије. А чија чизма стоји на неком терену, добро се то зна, он ту има доминантну улогу. Вучић је, из неких својих разлога, учино да такву улогу од Срба преузму Албанци и тамо где то није био случај тј. у Лепосавићу, Зубином Потоку, Звечану и Северној Косовској Митровици“, истиче саговорник Данаса.

Тако ће, каже, вероватно бити и сада, после „јуначког“ бојкота онога што се и не би десило да београдски режим није годинама водио национално неодговорну политику и од сигурног направио „вересију“,, о додаје да ће без икаквог легитимитета, Приштина на северу Косова инсталирати своју власт и на општинском нивоу.

„Штавише, могуће је да се ради о опасној игри преусмеравања пажње јавности. Док ће Вучић у наредним недељама по моделу испразног навијачког патриотизма, као, да брани Србе на северу Косова, дотле ће Србија имплементирати тзв. француско-немачки план о фактичком признању наше сецесионистичке покрајине (а српско-албанско тело које тим треба да се бави, власт је тихо формирала упоредо док је гласно говорила о бојкоту избора). Онда ће одједном Вучић прокламовати победу и биће, примера ради, поновљени избори на северу Косова, али и формирана Заједница српских општина, а то ће заправо бити печат на нашем поразу. Обична мањинска аутономија у оквиру већ, са становишта нове позиције Београда, независне косовске државе“, објашњава Анђелковић.

Саговорник Данаса истиче да Вучић продубљује своју стратегију стварања проблема које онда „решава“ ради замајавања јавности-

„То у ствари обавља тако што Србија капитулира, уз медијско-политичко пласирање лажи да је, што би рекао Орвел, пораз заправо победа“, закључује политички аналитичар.