Прочитај ми чланак

АНАСОНОВИЋ: Протесте треба наставити – јер ово је маратон, а не спринт

0

Студентски и, за многе много важнији, политички део протеста „Један од пет милиона“ не слажу се са изјавом члана ГО ДС и београдског домаћина окупљања око Теразијске чесме Бранислава Лечића да протесте треба обуставити јер су остварили своју сврху и мобилисали нову енергију за промене.

Председавајући опозиционим Савезом за Србију Јанко Веселиновић за Данас каже да Лечићева изјава није став Савеза, већ да СЗС сматра да ниједан захтев протеста који се односи на слободне и поштене изборе до сада није испуњен.


– Залажемо се за наставак протеста у свим формама, што значи и протеста у Београду. Надамо се да се Бранислав Лечић није најбоље изразио, али у сваком случају то је његов лични став, а свако има право да га каже – навео је Веселиновић.

И Студенткиња која учествује у организацији бунта, Јелена Анасоновић, наводи да борба не сме да се заустави, на улици смо због вере у бољу будућност и због тога што не желимо више да трпимо насиље и понижавања на сваком кораку. Она верује да је Лечићева изјава настала из размишљања како пребродити летње месеце, а да се не прекину протести. Анасоновић наводи да ће од грађана зависити како ће се протести убудуће одвијати и како ће пребродити лето.

– Као организатори протеста „Један од пет милиона“ уважавамо свачије мишљење и ослушкујемо шта грађани говоре и на улицама и у медијима и трудимо се да пронађемо компромисно решење и да утичемо да се сваког дана макар један грађанин или грађанка Србије окураже и почну да верују да је потребно да дигну глас. Без малих победа успех није могућ и као што сам већ рекла у децембру, на почетку протеста, ово је маратон, а не спринт, а свако ко то не разуме, не види каква је заправо Србија постала у последњих седам година – каже она за Данас. Како додаје, једина промена је што од ове суботе окупљања почињу од 19 часова због великих врућина.

Да протест још није испунио сврху сматра и лидер ПСГ Сергеј Трифуновић, који је коментаришући Лечића за наш лист цитирао твит једног од чланова ПСГ Стефана Симића, који је написао: „Од прошлих поплава ништа није урађено, у два дана троје студената пребијено, РЕМ вам се јавно руга, Јутка и Симоновић су на слободи и окупљају екипу испред судова, путарине и гориво поскупљује… Протести дали резултате па би требали да се обуставе? Кога заваравате?“

Да се не сме стати сматра и Срђан Миливојевић, члан ГО ДС и један од многих говорника. Он очекује наставак грађанског бунта који је, како наводи, неопходан, као и одржавање енергије показане на обележавању шест месеци од првог изласка на улице.

– Ниједан разлог и повод због којег се изашло на улицу није нестао. Ситуација се додатно закомпликовала. Грађани су у извештају ЕК добили потврду да су у праву, а то су потврдиле и друге међународне организације које се баве људским правима и слободом медија, а то потврђује и понашање власти која крши законе и Устав – наводи он.

Новинар Срђан Шкоро указује да протесте треба оживети новим садржајима и учинити напор да се одрже по сваку цену јер ће на јесен свакако добити нови замах због кампање бојкота или пак изласка на изборе.

Бобан Стојановић, докторанд на ФПН, за наш лист наводи да док год постоји воља људи да шетају, протесте треба одржавати и тако вршити притисак на власт.

– Разумљиво је да се појави негде таква идеја јер иде лето, да већ доста дуго трају, али делује да постоји енергија да се они наставе и током лета, а можда онда поново појачају на јесен – сматра он.

Први се Лечићевој изјави датој у емисији „Прави угао“ успротивио глумац и некадашњи организатор протеста Бранислав Трифуновић, рекавши да је протест једини ефикасан притисак на власт.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!