Прочитај ми чланак

АНАЛИЗА: Вучић и Дачић би да купе време, да ли ће им Запад то и дозволити?

0

Место СПС у владајућој коалицији је пољуљано јер се довољно не залажу за државну политику и њеног творца лидера СНС Александра Вучића, а уз то још и флертују са опозицијом. Такву слику јавности сликају функционери напредњака и њихови таблоиди од понедељка увече.

Врло незадовољан је и председник СНС који је чак, како су у пренели медији блиски напредњацима, страначким сарадницима рекао да је спреман и за изборе јер не жели да подлегне њиховим и притисцима Запада.

Ипак, саговорници Данаса кажу да је СПС сада најпотребнији Вучићу од 2012. и да је најава избора куповина времена.

Политиколог Цвијетин Миливојевић на питање ко ако не СПС и Дачић одговара „уместо Дачића, Дачић и даље“.

Према његовом суду најава ванредних избора је куповина времена и порука за Запад, пре свега Америку, и Русију.

– Ако дође уопште до избора на јесен дотле се купује време. То је стратегија још од 24. фебруара прошле године. Јер будите сигурни да би притисци, пре свега са запада а делимично из Русије, били смањени до завршетка избора – указује он.

Како додаје, видљив аспект односа СНС и СПС је слика коју режимски медији шаљу а то је да се Дачићеви посланици неозбиљно понашају озбиљној косовској тему, те да је чак посланик са Косова из СПС гледао филмове за одрасле док председник брани Косово.

– Али од априла 2022. односно од објављивања резултата избора постоји бесмислена љутња СНС и Вучића на Дачића јер је наводно СПС узлетео на руском наративу а као СНС то није. Свако ко је гледао истраживања јавног мњења може да закључи да су управо Вучићеви гласачи врло русофилски оријентисано. Они у њему, пре свега, виде неког ко неће издати Косово, неће увести санкције Русији а ипак ће увести Србију у ЕУ – каже он.

Као трећи аспект одржавања избора он наводи могућност да је Вучић одлучио да „изда Косово“ и да фактички хоће да се отресе оних из владајуће коалиције који би били евентуално против тога.

– То је слатка прича, али ја у те приче не верујем. Мени ово највише лични на додатну куповину времена – наводи Миливојевић.

А на кога би типовао да би могао да замени СПС до следећих избора, одговара да у овом тренутку личи да би то била нека од странака које подржавају увођење санкција Русији.

Да ли је време за састанак Вучића и Дачића?

– Што опет не мора да значи, јер је Вучић човек који се више управља резултатима истраживања о очекивањима грађана него неком евентуалном стратегијом или визијом. То је ССП, јер друге странке које се залажу за санкције у лево-грађанској опозицији нису за ту врсту јавне подршке СНС – сматра он.

Њега не би зачудила и опција у којој, ако грађани у већини мисле да не треба увести санкције Русији и да треба заоштрити према Западу, место понуди некој од странака националне опозиције које су спремане да га у томе подрже.

Он закључује да му ниједна опција није сигурна, јер је у овом тренутку јасно да су грађани у већини против санкција, те му ванредни избори нису изгледна могућност.

Ивица Дачић одржао састанак са посланицима СПС, колико је било драматично

И политиколог Бобан Стојановић сматра да СПС остаје.

– Не може да их избаци. Никад му нису били потребнији од 2012. године и сада само покушава да их “доведе у ред” и каже да су заједно у томе – каже Стојановић.

Како описује, СПС је ојачао на претходним изборима, а тек у опозицији (као противници споразума) би били изузетно опасни по њих као вероватно други избор многих који су гласали за СНС на претходним изборима и који су против пристанка на чланство Косова у УН.

– А у потенцијално ширу коалицију могу да уђу само они који су за споразум што би свакако било политичко самоубиство за њих или евентуално они појединци који имају личне интересе – закључује Стојановић.

Излазна стратегија

Вучићу би ванредни избори могли да буду излазна стратегија како би у једном тренутку заиста испунио оно што му Устав налаже, наводи Цвијетин Миливојевић. „Орочавао се 22 пута и то му је најједноставнији начин да каже, подносим оставку на место председника републике, не могу да се кандидујем трећи пут, али без пардона могу да будем премијер, и по закону и Уставу могу да останем председник СНС. Чини ми се да су се мало прорачунали у СНС, се најављивани покрет око Вучића под именом „Било шта да Вучић одлучи, ми смо за њега“ не формира очекиваном брзином“, указује Миливојевић.