Прочитај ми чланак

АНАЛИТИЧАРИ: Излазак „1 од 5 милиона“ на изборе неће утицати на бојкот

0

Данашња одлука Удружења "1 од 5 милиона" да изађу на изборе после 15 месеци протеста и целе кампање бојкота иза које су стајали све време, шокирала је јавност.

Владимир Пејић из агенције Фактор плус за Директно.рс каже да је организација „1 од 5 милиона“ у протеклом периоду изазвала доста недоумица код грађана, као и да је створена конфузија у широј јавности, пре свега јер се људи питају ко је заправо Удружење „1 од 5 милиона“?!


– Одлуком да се изађе на изборе, конфузија је постала још већа и вероватно је довела до збуњености грађана који су присуствовали протестима и који негде препознају организацију „1 од 5 милиона“ као позитивну организацију. Мислим да је мало прецењен утицај те организације у смислу избора и организације, а и свега што иде са тим. Не мислим да ће ова одлука битно утицати на излазност и на бојкот, и не мислим да је њихов утицај толико велики колико им се придаје значаја. Ово може да дискредитује саме протесте, могу људи да се осете мало збуњеним, и да се питају ко заиста стоји иза те организације – рекао је Пејић и додао да је људима јако битан мотив – „због чега они ово раде“?

– Да ли је ова организација одлучила да изађе на изборе да би се политички ангажовала и добила на значају, да ли иза њих стоји Вучић, да ли иза њих стоји Ђилас, да ли они треба да помогну опозицију да кроз локалне изборе уђу у неке локалне парламенте, или служе власти да опструирају бојкот избора, питање је које сигурно занима јавност. Постоје разне теорије, а много је људи који су се идентификовали са тим људима и са слоганом „1 од 5 милиона“, али и због бојкота, а сада та организација говори нешто различито од оних које су доживљавали као неке истомишљенике, ту пре свега мислим на Савез за Србију. Е, сад, каква ће бити перцепција код грађана бити, како ће они то доживети и у крајњој линији како ће се то рефлектовати на неко њихово опредељење тешко је рећи, јер је конфузна ситуација тренутно – рекао је Пејић.

Политиколог и политички аналитичар Бобан Сојановић сматра да је ово веома погрешна одлука, и за Директно.рс каже и даље није сигуран да разуме логику којом се Удружење „1 од 5 милиона“ водло – да се месецима заговара бојкот, а онда се одлучи да се иде на изборе.

– Ово значи да протести стају, макар у формату у коме су до сада постојали и сигуран сам да се највећи део оних који су шетали на протестима осећа разочарано и издано са овом одлуком покрета. Шта стоји иза одлуке, заиста нисам могао да разумем јер је одлука дефинитивно погрешна. Ова одлука не би требало да утиче на друге актере који су прогласили бојкот, док са друге стране – у погледу избора не верујем да може било шта да промени. Јако је лоше што организатори протеста излазе на изборе, али у погледу резултата то не може претерано да утиче ни на излазност, ни на то ко ће се у парламенту наћи – рекао је Стојановић.