Прочитај ми чланак

Ана против чланака о члановима породице политичара, закон каже: И они су под лупом

0

Истраживачки медији још једном су постали мета напада, коментара и оштрих критика представника режима, а све након што је портал КРИК објавио последње истраживање у ком је главни "актер" брат министра финансија.

Председница Владе, Ана Брнабић, каже да са открићима која се тичу министра у њеној Влади нема проблем, али да јој сметају текстови у којима се, како каже, „развлаче чланови породица функционера“.

Екипа која влада Србијом: Зорана Михајловић, Ивица Дачић, Ана Брнабић, Александар Вучић, Небојша Стефановић и Славица Ђукић Дејановић

Стручњаци, међутим, подсећају да су носиоци јавних функција и чланови њихових породица оправдано и према Закону под „будним оком“ јавности.

То што је КРИК, након вишемесечног истраживања, јавности открио да брат Синише Малог вози ауто и да је користио стан фирме која добија вредне државне пројекте – за представнике Владе био је повод да се тим истраживачких, назове тимом таблоидих новинара.

Премијерки не смета што се ради о брату министра у њеној Влади, али јој смета што медији пишу о члановима породице који, како каже, немају везе са политиком.

„На нивоу сте таблоида, причате о људима који никакве везе немају са јавним функцијама, причате о породицама, причате о мом брату који има транспарентан посао… Мислим да брат Синише Малог, као и брат Александра Вучића, као и његова супруга и његово дете и његови отац и мајка имају право да живе у овој земљи и да постоје у овој земљи и да раде у овој земљи, без тога да шта год да ураде – ви кажете да је сумња на корупцију“, рекла је Ана Брнабић.

Таква изјава отвара питање – да ли је Ана Брнабић упозната са детаљима Закона о Агенцији за борбу против корупције у коме се недвосмислено наводи ко се сматра функционером, шта је јавна функција и ко све спада под повезана лица.

„Повезано лице“ је супружник или ванбрачни партнер функционера, крвни сродник функционера у правој линији, односно у побочној линији закључно са другим степеном сродства, усвојитељ или усвојеник функционера, као и свако друго правно или физичко лице које се према другим основама и околностима може оправдано сматрати интересно повезаним са функционером“, стоји у закону.

Аргумент да чланови породица министара, председника државе или председнице Владе не треба да буду под „будним оком“ јавности – не стоји и то показује члан 42. Закона, који говори о забрани пријема поклона за повезана лица са функционером.

„Ја стварно не разумем, као адвокат, став председнице Владе у погледу тога да ли родбина, пријатељи представљају повезана лица са политичким функционерима. Ту је Закон апсолутно јасан. То је, по мени, апсолутно недопустиво, ту се види да има корупције, основане сумње за корупцију и тиме би требало да се баве надлежни државни органи. Нажалост, код нас институције не фунцкионишу на начин на који би требало да функционишу“, сматра члан Савета за борбу против корупције Душан Слијепчевић.

Због чега се онда, готово по правилу, покреће хајка против медија који укажу на потенцијалне коруптивне афере функционера или чланова њихових породица, као што то сада случај са КРИК-ом? Новинар Миша Бркић за Н1 каже да власт заборавља да је обавеза озбиљних медија да указују на корупцију.

„Непријатно је када се види да је све више руку власти у пекмезу, непријатно је кад се види да је све мање пекмеза, а све више руку. И то руку власти која је дошла на функције обећавајући борбу против корупције. Проблем наших политичара у Србији је што би они да држе руке у пекмезу, да су им новчаници и банковни рачуни у земљи и иностранству надувени од новца, а да их нико не пита одакле вам новац“, наводи Миша Бркић.

А ни два дана након што је новац понудио МУП и то 500.000 динара за информацију ко је пратио жену Предрага Малог, идентитет особе са снимка сигурносне камере и даље је непознат. КРИК је, подсетимо, демантовао да се ради о новинару Мреже за истраживање криминала и корупције.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!