Прочитај ми чланак

АНА БРНАБИЋ: Све чешће се слажем са Шешељем, то ме понекад забрине…

0

У расправи о државном буџету Србије за идућу годину председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ је данас рекао у Скупштини Србије да „упорни вишак у буџету“ види као „неку врсту егзибиционизма Владе јер је то могло да се елиминише“, односно да је најбоље кад је буџет уједначен.

Шешељ је похвалио Владу што је успела да издвајање из буџета за пензије буде 157 милијарди динара, односно 11,8 одсто буџета, а за 2012. године издвајало се 273 милијарде, што значи да се ПИО фонд пуни и да је уреднија наплата доприноса.

Подсетио је премијерку Ану Брнабић да су пензионери ћутке прихватили смањење пензија, али да им се тај новац једном мора вратити или ће сви пензионери правду потражити пред Европским судом за људска права.

Предлажући буџетске уштеде, Шешељ је поновио да се будући ауто-пут Чачак-Појате „плаћа 300 милиона евра више него што треба“, те да треба проверити да ли се „неко уградјивао“ и „преиспитати улогу“ министарке градјевинарства Зоране Михајловић у том уговору.

Шешељ је предложио да се преиспита планираних девет милијарди динара за невладине организације, као и за фестивал „Егзит“ који за пет дана добија укупно 65 милиона динара, док се за Матицу српску издваја 51 милион годишње.

Премијерка Брнабић одговорила је да се слаже са Шешељем о нужности уравнотежења буџета: „У последње време се слажем с вама по много тема, почела сам да се плашим за себе“, рекла је премијерка.

Објаснила је да већ три године Влада „конзервативно пројектује приходе, како не би угрозила будућност“ и да се „добро сећа“ како је било кад је држава била „на ивици банкрота“.

У вези с пензијама Брнабић је рекла да се не слаже да кад претходна власт „остави нереалне пензије политички надуване, да онда следећа треба да плаћа те нереалне пензије које нису у складу с економским параметрима, и нема суда који ће рећи да се то мора“.

Подсетила је да су 2008. године пензије повећане у четири наврата чиме је створена „огромна рупа у буџету“.

Новац за НВО је подршка цивилном друштву и око тога се не слажемо, рекла је Брнабић и поручила Шешељу: „ви ћете то свакако другачије испланирати кад будете у прилици“.

Шешељ је одговорио да би се политичке одлуке могле игнорисати да нису преточене у законе, али пошто јесу, онда пензионери могу да остваре своја права.

Посланици за имају десет радних сати за расправу о државном буџету за који се очекује да буде усвојен у наредних десетак дана, до краја новембра.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!