Прочитај ми чланак

АНА БРНАБИЋ: „Очекујем да ћу бити премијер Србије још три године”

0

Нисам морала да планирам шта ћу урадити прво, друго или треће када ми почне мандат. Када уђете у овај кабинет, делује као да се цео свет и сви проблеми сруше на вас и одмах крећете да их решавате, каже у интервјуу за "Блиц" председница Владе Aна Брнабић.

„Са Чепурином сам имала већ раније договорен протоколарни састанак и нисам се правдала, већ сам задржала обичај да премијер буде отворен према сваком партнеру“

На интервју је каснила два и по сата јер су се састанци одужили, а тако је, каже, скоро сваког дана.

 – Ове недеље смо решавали проблем малинара, шта ћемо радити са штрајком у „Фијату“, који има огроман утицај на раднике, на цео Крагујевац, кооперанте „Фијата“, али и на целу Србију због раста БДП-а. Разговарали смо и о јавним предузећима, састанцима с ММФ-ом… Тешко је планирати јер уз стратешке ствари и циљеве, појављује се низ разних других проблема који се морају решавати у ходу.

Како је изгледао разговор с Aлександром Вучићем када вам је понудио премијерско место?

– То ми делује тако давно да не могу да се сетим свих детаља, али се сећам да су ми осећања била помешана. Осећање ужасне одговорности и огромне части. Мени је част била и када сам постала министар, а када вам неко понуди место мандатара, невероватан је тај тренутак.

Да ли сте стрепели хоћете ли моћи то да радите, да ли сте дорасли задатку?

– Није било стрепње јер мислим да сам већ прихватила огромну одговорност када сам у августу прошле године прихватила позив Вучића да уђем у Владу Србије. Кад прихватите одговорност да будете део неког тима, за мене би било незамисливо да кажем „мени је ово таман ниво одговорности“, могу с овим да живим, не желим више посла. Када сте већ део тима, потпуно је у реду да када вам шеф тог тима каже да има неки план и нову визију, кажете „у реду, прихватићу додатну, огромну одговорност“. Одмах сам почела да размишљам о томе шта би били први кораци, како да додатно изградим или ојачам ауторитет међу својим колегама у Влади и како да наставимо да функционишемо као тим.

Јесте ли имали проблем с министрима којима ћете сада бити шеф?

– Више сам бринула о томе да ли можемо да наставимо да радимо као тим него што је било потребно. Прихватили су одлуку као огромни професионалци, од првог дана сам с њима сарађивала и на експозеу, на припреми за расправу у Скупштини. Након избора Владе, већ у петак и у суботу сам се чула са скоро свим министрима, консултовали смо се о томе шта нас чека од понедељка. Хвала им и јавно, јер сама без озбиљног тима не бих могла.

Шта ће вам бити највећи изазов?

– Да одржимо континуитет с претходном владом, која је направила амбијент, фискалну консолидацију, макроекономску и економску стабилност, смањење дефицита… Година 2016. је била прва година после много времена са примарним суфицитом. Претходна влада је крпила рупе, спасавала земљу од банкрота, нашла начин за одрживи раст… Најтеже је било направити добру основу, па је утолико на мени и мом тиму већа одговорност да то наставимо.

О дигитализацији

Буне се твитераши, кажу да су писаће машине по болницама, да полиција уноси оловком податке, да на сваком шалтеру траже копије докумената. Како напредује дигитализација?

– Оно на шта се жале је електронска управа. Дигитализација је више од тога, примена информационих технологија и модернизација у свим гранама привреде – пољопривреди, здравству, енергетици… Мислим да иде добро, али може боље. То је једини могући пут за Србију, да ухватимо корак с четвртом индустријском револуцијом. Што се тиче електронске управе, драго ми је што људи сада обраћају пажњу на то да ли нешто пишу на папиру или предају на папиру јер до пре годину дана нико се на то није жалио. Ми смо ипак нешто променили. То је све требало да се уради пре 10 или 15 година. У првих 100 дана рада Владе завршићемо да привредници више не морају да оверавају књижице запослених. Повезаћемо и матичне књиге са ПИО фондом и, оно што је важно, биће везане за бирачки списак, па ће он аутоматски да се ажурира како се ажурирају матичне књиге.

ММФ каже да нема простора за повећање плата и пензија. Ипак, ви сте то најавили. Да ли то значи да је нови уговор са ММФ-ом угрожен?

– Питање раста плата и пензија још није затворено, разговараћемо и на јесен, када се ММФ врати у Србију. Министар Душан Вујовић се јако добро бори и јако добро брани буџет Србије. Заједно са тимом Владе одлично стоји иза идеје о повећању плата и пензија, уз покушај да им објасни да је могуће задржати потпуну финансијску стабилност. То су преговори које ми водимо с њима као одговорни партнери, не као неко ко испуњава све што ММФ тражи. Мислим да ћемо, као и увек до сада, успети да одбранимо наш став.

Могућ је нови аранжман?

– Нама се аранжман с ММФ-ом завршава у децембру. Што се тиче даљег аранжмана, он има добре и лоше стране. Добре су те да је добро имати некога ко са дистанце и објективно посматра стабилност и финансијску дисциплину и са ким можете да разговарате о даљим правцима раста без угрожавања стабилности. Лоша ствар аранжмана је то што ММФ због фокуса на стабилност некада може да буде превише конзервативан у контролисању потрошње и инвестиција, што успорава раст. Ми ћемо као одговорна влада извагати обе стране и разговарати отворено. Могуће је, на пример, да дођемо до аранжмана који се неће фокусирати на штедњу него на раст.

Када запослени и пензионери да очекују повећање?

– Било би неозбиљно да сада то кажем. Најављивање датума би угрозило озбиљност наше стране.

Да ли ћете ићи на преговоре с Приштином у Бриселу?

– Aко се укаже потреба да идем, ићи ћу. То је део мог посла. ЕУ доста иде ка томе да се преговори подигну на председнички ниво јер су Вучић и Тачи и до сада учествовали у дијалогу. Мислим да је то у овом тренутку боље решење.

Ко је бољи за Србију, Рамуш Харадинај или Aљбин Курти?

– Косово је саставни део Србије, а као одговорни партнери, разговараћемо са сваким ко буде представљао другу страну.

Делује на основу свега да имате много посла да бисте били само статиста или фикус, како критичари најављују.

– Свеједно ми је да ли људи кажу да сам икебана, фикус или Мирко Цветковић или хомо премијерка, господин или госпођица, султанија… Важни су ми само резултати. Схватам да ниједно моје објашњење за неке људе неће значити ништа. Они неће променити своје мишљење. Моје је да дођем на посао и радим најбоље што могу у интересу грађана Србије. A како ће ме звати, неважно је.

Како бисте волели да вас зову на крају мандата?

– Успешна и ефикасна председница Владе Србије.

Ниједна влада од 2012. није трајала дуже од две године. Колико ће трајати ваша?

– Очекујем да ће трајати пун мандат, три године, до наредних избора. Уколико она не ради како треба и испостави се да ја нисам председница владе која може да покаже резултате који су важни за ову земљу, онда је важно да се иде на нову, јер немамо као земља времена за губљење.

Хоћете ли стенограм овог нашег разговора однети руском или неком другом амбасадору?

– Нисам очекивала толику дебату у јавности. Ја сам са амбасадором Чепурином имала раније договорен састанак као нови председник Владе и као што сам се претходно видела са немачким, америчким, кинеским амбасадором. Дала сам стенограм разговора зато што је важно задржати континуитет да председник Владе буде отворен и искрен према сваком свом партнеру. Нисам се правдала. Била сам отворена и у интервјуима Блумбергу, и Спутњику и Би-Би-Сију. Желела сам да покажем да стојим иза сваке своје речи, иако су неке моје изјаве потпуно извучене из контекста.

Мало необично, супротно дипломатској пракси. Можда је било довољно да кажете да сте лоше интерпретирани?

– Ја сам прагматична особа. Једино ми је важно да стране о којима сам причала знају шта сам ја тачно рекла. Да ли је то требало урадити по дипломатском протоколу, неважно је. На фотографији која се појавила у медијима је честитка премијера Русије коју ми је Чепурин уручио. Прича је много мање занимљивија од онога како је у медијима упакована.

БОНУС ВИДЕО

Народни посланик Двери, Срђан Ного, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, прича o  прислушкиваним телефонским разговорима који отркривају повезаност врхушке СНС, Ненада Ковача, Николе Петровића (Вучићевог кума) са прањем мафијашког новца и корупцијом у држави (00:53:00); и о државним тајнама повезаним са тајкунима блиским Вучићем (00:58:30). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.