Прочитај ми чланак

АМФИЛОХИЈЕ: Најсрамније нешто што се догодило Црној Гори, то је тај закон!

0

Митрополит црногорско-приморски Српске православе цркве у Црној Гори Амфилохије саопштио је да за ту цркву нема дијалога о Закону о слободи вероисповести док власт не повуче недавно усвојени акт који је изазвао протесте свештенства и верника СПЦ-а широм Црне Горе.

„Како да разговарамо о једној лажи и неправди која је стид и срам Црне Горе? Најсрамније нешто што се догодило Црној Гори то је тај закон. Не можемо да разговарамо о томе“, казао је Амфилохије новинарима у Подгорици после црквеног обреда пливања за крст у реци Морачи.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је раније данас саопштио да власт неће повући Закон о сободи вероисповести, те да дијалога са СПЦ може бити само о примени закона.

Митрополит СПЦ-а каже да је Ђукановићу „речено“ да је услов за дијалог повлачење недавно усвојеног Закона и оценио да председник Црне Горе „може против народа“, али да, „ако је заиста народна власт, онда ће да чује глас народа који не да светиње и који призива све људе да испоштују древна завештања од Јована Владимира па до краља Николе“.

Митрополит СПЦ-а је рекао да је „народ већ дао одговор на позив власти да се разговара о примени Закона“.

„То је безакоње, то је отимање светиња, о томе нема разговора. Они могу да изврше насиље, власт, али очигледно да овај народ насиље не прихвата и не призива… Народ позива на разум, љубав и разумевање“, рекао је Амфилохије.

Он је навео да Митрополија тражи разговор о потписивању темељног уговара, по узору на сличне које је власт потписала са Католичком црквом и Исламском заједницом.

„Деценијама то говоримо, али први пут у историји једна власт, један председник ствара своју цркву… ствара своју такозвану ‘аутофекалну’ цркву, јер то само може бити таква црква коју ствара неко ко је безбожник и не зна шта је црква“, рекао је Амфилохије.