Прочитај ми чланак

АМЕРИКА Вучић је у праву што одбија да да дипломатски статус руском центру у Нишу

0

БЕОГРАД - Конгресмен Тед По, један од потписника иницјативе ка државном секретару САД за политичку подршку Србији, пренео је председнику Србије Александру Вучићу да ће наставити ангажман у том правцу и изразио задовољство што ће по повратку у Вашингтон моћи да посведочи о политичкој и економској стабилности Србије.

Председник Вучић примио је синоћ америчког конгресмена и копредседавајућег Српског кокуса у Конгресу САД Теда Поа, који борави у посети Србији.

Вучић је замолио Поа да пренесе председнику САД Доналду Трампу да би било важно да ускоро посети Србију, јер би то био најбољи показатељ успона српско-америчких односа.

Како је саопштила Прес служба Председника, Вучић је са Поом разговарао о билатералним односима, европском путу Србије, регионалној стабилности и другим питањима од заједничког интереса.

Вучић је Поу захвалио на писму које је, са још 13 чланова Представничког дома америчког Конгреса, послао државном секретару Тилерсону, а у коме је наглашена потреба да САД пруже политичку подршку Србији, на бази заједничких циљева и партнерских односа.

По је рекао да ће наставити да ради на бољем разумевању ставова и политике Србије у САД, као и на свеукупној промоцији наше земље.

Амерички конгресмен је нагласио значај Србије за стабилност целог региона и изразио задовољство што може да посведочи о њеној политичкој и економској стабилности.

Вучић је, како се наводи, изразио захвалност на подршци коју САД пружају Србији на европском путу, као и на подршци очувању регионалне стабилности, која остаје спољнополитички приоритет земље.

Српски председник је замолио америчког конгресмена да председнику Трампу пренесе поруку да би било важно да ускоро посети Србију,

По: Посета Трампа Србији би угрозила дезинформације Русије

Однос Србије и САД важан за стабилност и сигурност у Европи, изјавио је у интервјуу за „Ало“ По и изразио наду да ће председник САД Трамп посетити Србију.

„Надам се да ће председник Трамп доћи у Србију, јер би то послало снажан сигнал пријатељства међу нашим земљама. То би такође угрозило дезинформације које Русија покушава да пласира да су САД само прохрватске или проалбански оријентисане, што није истина. Однос Србије и САД је важан за стабилност и сигурност у Европи, тако да подстичем не само председника, већ и колеге у Конгресу да посете вашу велику земљу“, рекао је По.

Он је оценио да су односи између Србије и САД јаки, али се морају неговати и ојачати, с обзиром на изазове с којима се суочавамо.

По каже да су безбедносне везе Србије и САД „веома добре, али да Русија покушава да подрије наше партнерство са наративом да она више чини да војно помогне Србији“.

„То је један део дезинформационе кампање коју тренутно спроводе Руси на Балкану“, рекао је По.

Према његовим речима, још има подручја на којима морамо радити, укључујући и наследство ратова деведесетих година и независност Косова.

„Међутим, постепено враћамо поверење између САД и Србије. Постоји изврсна прилика за побољшање односа са фокусом на дугој историји заједничких интереса. На пример, 100 годишњица Првог светског рата пружа низ могућности за расправљање о заједничким вредностима и интересима кроз конкретне примере сарадње и подршке“, каже конгресмен По.

Упитан како САД гледају на став Србије према Косову, он је рекао да Вашингтон подржава и подстиче нормализацију односа између Београда и Приштине.

„Председник Вучић игра позитивну и активну улогу. Он има тешку унутрашњу политичку динамику, а то је погоршано руским напорима у вези са дезинформисањем. На крају, желимо да одржимо мир у региону Балкана и нађемо одговарајуће политичко решење“, рекао је По.

Према његовим речима, статус православне цркве, манастира и светих локација од великог је значаја за било какву шансу да се мир одржи у региону.

„Осим тога, безбедносна и демократска права српског становништва на Косову су важна питања. Верујем да дијалог има конструктивну улогу и да председник Вучић тај дијалог схвата веома озбиљно“, закључио је По.

Дачић и По задовољни односима двеју Србије и САД

Ивица Дачић састао се данас у Београду са Поом, копредседавајућим Српском кокусу, који је изразио спремност да настави са залагањем на даљем унапређењу билатералних односа двеју земаља.

Шеф српске дипломатије је изразио захвалност конгресмену Поу на његовом досадашњем ангажовању о оквиру Српског кокуса, с циљем афирмације односа две земље и бољег разумевања политике Србије у Сједињеним Америчким Државама, што је потврђено и излагањем у Представничком дому Конгреса, поводом обележавања годишњице „Халијард“ мисије, као и упућивањем конгресног писма подршке државном секретару Тилерсону, 3. октобра.

Саговорници су изразили обострано задовољство због унапређења укупних билатералних односа, од напретка у политичком дијалогу до развоја економских односа.

Током разговора охрабрене су аспирације Србије ка чланству у ЕУ, као и конструктивна улога у очувању стабилности региона Западног Балкана.

Захваливши на гостопримству, конгресмен По је изразио спремност да, са своје стране, настави са залагањем ради даљег унапређења билатералних односа, подсећајући да пријатељство наша два народа датира још из времена савезништва у Првом светском рату.

Брнабић са Поом о економским и политичким реформама

Председница владе Ана Брнабић је нагласила да је за Србију, поред европских интеграција, регионална стабилност такође на врху приориотета и додала да се кроз бројне сусрете са регионалним лидерима уверила да су и они свесни да је сарадња неопходан предуслов за стабилност региона.

По је поновио да Сједињене Америчке Државе подржавају чланство Србије у Европској унији и поздравио реформе које Србија на том путу спроводи. Он је потврдио да је стабилност региона кључна, како на политичком, тако и на економском плану јер охрабрује америчке компаније да у већем броју послују у Србији.

По: Мигови? Немам мишљење, Србија одлучује о уласку у НАТО

Амерички конгресмен Тед По рекао је данас да нема мишљење о доласку руских мигова у Србију, као и да би подржао чланство Србије у НАТО.

„Немам мишљење о томе што сте купили руске авионе. Ми имамо добру сарадњу са Србијом и Војском Србије, на много начина. Ту нашу сарадњу не угрожава ваша сарадња са Русијом или било ким другим“, рекао је По за телевизију Прва.

„Сврха писма српског кокуса је информисање државног секретара да се на Србију треба фокусирати и да наше присуство на Балкану треба да буде снажније. Србија је кључна држава за стабилност на Балкану и ми смо обавестили државног секретара да је Србија извор стабилности и да игра важну улогу у процесима који чине Балкан мирним“, рекао је По, који је један од конгресмена који су потписници писма које је адресирано на државног секретара САД Рекса Тилерсона.

Према његовим речима, важно је да Србија уђе у ЕУ.

„Ако би Србија хтела да уђе у НАТО, ја бих то свесрдно подржао, али је на Србији да доноси одлуке. Важно је да Србија иде у Европску унију, подржавамо тај процес и то би кључно утицало на стабилност у региону“, рекао је По.

Конгресмен: „Вучић у праву што наставља да одбија да да дипломатски статус руском особљу центра у Нишу“

Упитан за захтев Русије да њен хуманитарни центар у Нишу добије дипломатски статус, он је рекао: „Не верујем да можемо веровати (Владимиру) Путину. Користио је хуманитарне узроке и мировне операције као начин за заузимање контроле над територијом или изазивање напетости“.

Према његовим речима, председник Србије Александар Вучић је у праву што наставља да одбија да да дипломатски статус руском особљу.

„Њима не треба дипломатски имунитет да би помогли у ванредним ситуацијама“, каже По.