Прочитај ми чланак

АМЕРИКА ТРАЈНИМ ВОЈНОМ ПРИСУСТВОМ ЖЕЛИ ДА ЗАШТИ БАЛКАН од “руског авантуризма”

0

Стална америчка војна присутност у југоисточној Европи, “историјско приближавање” Србији и обнова репутације Сједињених Држава као “правог посредника”, сажеци су извештаја о новој америчкој стратегији за Балкан назива “Балкан, напријед – Нова америчка стратегија”. Стратегија је објављена на интернетској страници Атлантског већа 28. новембра (студеног).

“Након сукоба ’90-их је владало уверење да се западни Балкан креће према стабилности, те како ће обећања о евроатлантским интеграцијама помоћи земљама бивше Југославе да проведу болне унутрашње реформе и гурнути регион ка блиској сарадњи”, примијетили су аутори извештаја Атлантског већа.

По њиховом мишљењу, значајно је напредовање у региону су постигли Словенија и Хрватска, које су приступиле НАТО пакту и Европској унији, те Албанија и Црна Гора које су успеле ући у НАТО.

“Након ових успеха, Европске земље и САД су ослабиле своју присутност на Балкану, верујући да је досегнута крајња точка и да је будућност региона унапријед одређена и неизбјежна”, наводи се у извештају.

“Ипак, иако се регион и даље желе прикључити Западу и њезиним институцијама, коначни резултат се више не би требао сматрати оствареним”, истакнули су аутори извештаја о новој америчкој стратегији за Балкан.

“Сједињене Државе могу и требају играти кључну улогу у артикулирању заједничке визије за будућност региона, као и на поновном примени јасног пута с ЕУ према заједничком трансатлантском циљу на политичком нивоу”, кажу стручњаци из Атлантског већа.

САД треба успоставити сталну војну присутност у југоисточној Европи

Извештај наводи неколико конкретних корака које би САД требале подузети како би помогле “стабилизирати регион“.

Прво, стручњаци Атлантског већа верују “да Вашингтон треба успоставити трајну војну присутност у југоисточној Европи, јер ће на тај ће начин имати могућност дугорочне контроле над развојем догађаја. Према ауторима извештаја, база “Бондстеел” на Косову је идеална за овај задатак.

Америчка војска би требала помоћи локалним властима у борби против тероризма и судјеловати у обуци особља. То би такође требало послужити као јасан сигнал регији да ће Сједињене Државе одлучно зауставити сваки покушај ревидирања постојећих граница, које, како кажу амерички стратези, “потиче руски авантуризам“.

Друго, САД би требале постићи “историјско приближавање” са Србијом. Као што су нагласили аутори нове стратегије, Београд може и требао би постати блиски амерички партнер и савезник у региону, али се то може постићи једино ако се Србија удаљи од Русије.

Треће, Сједињене Државе морају вратити углед “правог посредника”, који, између осталог, треба уложити додатне напоре и припремити Атину и Скопје за будуће савезништво. Такође, Сједињене Државе би се требале прикључити преговоре Београда и Приштине и олакшати њихов што скорији завршетак.

Четврто, мора се обратити пажња на подузетнике и младе у регији. Наиме, ако се не обрати позорност на младе и регионално подузетништво, сви горе наведени кораци постају бесмислени, наводе аутори извештаја Атлантског већа.

Подсетимо, недавно је представник америчког Стејт Департмента Хојт Бриајан Ји тијеком своје посете Србији изјавио како Београд не би требао “истодобно сједити на две столице”.

Србија треба прекинути с балансирањем између Русије и Запада, уколико жели постати чланицом ЕУ, рекао је амерички дипломат.

Представник америчког Стејт Департмента је тада рекао да се руска визија Балкана разликује од европске.

“Русија делује у региону тако да Балкан остане слаб и фрагментиран, а не снажан и добро интегрисан у ЕУ”, рекао је Хојт Брајан Ји.

Пуну верзију извештаја Атлантског већа, неформалног центра у којем се обликује америчка спољна политика, у изворном облику можете прочитати овде: Atlantic Council – Balkans forward.