Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ ЛИСТ: Косово коначна тачка раскола Трампа и Бајдена?

0

АКТУЕЛНИ председник Америке, Доналд Трамп, и његов противкандидат на следећим председничким изборима у САД-у, Џо Бајден, умногоме се разликују по питању спољне политике.

Ипак, како пише познати лист „Wасхингтонеxаминер“, можда највећа разлика у њиховим концепцијама спољне политике Сједињених Америчких Држава, дошла је до изражаја у петак, када је у Белој Кући у Вашингтону, а уз присуство председника Доналда Трампа, потписан споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине.

Двадесет и једну годину након што је Бајден био један од предводника напора Била Клинтона да бомбардује Београд, Трампова администрација постигла је незамисливо: нормализацију односа између Београда и Приштине, уз договор да Београд пресели своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, а да такозвано Косово призна јединствену демократију на Блиском истоку.

Овај споразум у потпуности се укпала у два најважнија дипломатска напора Трампове администрације: напором Џерада Кушнера да постигне формално признање Изаела на Блиском Истоку, и мисијом Ричарда Гренела да донесе мир на Балкану.

Отприлике од пада Римског царства до средњег века, пише овај магазин, Косово је било домовина Срба. Након што су османски колонисти покушали да очисте Србе из региона, суседни Албанци су дошли да га окупирају. Срби су на крају изборили независност и од Османског и од Хабзбуршког царства, повративши контролу над Косовом током готово једног века као део Југославије, када су на Косову поново почели немири, који су резултирали чињеницом да су привремене власти у Приштини прогласиле независност 2008. године.

Тадашња Клинтонова администрација била је нестрпљива да се укључи у „решавање проблема“ када су се појавили први извештаји о наводном геноциду и етничком чишћењу Албанаца на Косову. Хилари Клинтон је одлучно подстакла свог супруга да бомбардује Београд, у нади да ће решити конфликт који сеже пет векова уназад. И наравно, како очигледно саркастично наводи овај магазин, у свему томе Клинтонова није имала никакву идеју о остваривању спољнополитичких интереса Сједињених Америчких Држава.

У Бајдену, Клинтонови су пронашли сенатора који ће здушно заговарати изгласавање закона који одобрава бомбашки напад на Југославију.

Клинтонова администрација у својој кампањи повећавала је бројеве о жртвама на Косову, како би за своју идеју придобила јавност и оправдала „нужност“ напада на Југославију.

У кампањи НАТО бомбардовања, коју „Амнестy Интернатионал“ сматра ратним злочином, убијено је око 500 Југословена, пише „Wасхингтонеxаминер“.

Након „ослобођења“ са Косова је протерано стотине хиљада Срба и припадника различитих националних мањина, а на стотине њих је убијено. У посебно бруталном антисрпском погрому 2004. године, расељено је хиљаде Срба, убијено на десетине њих, а запаљено стотине домова и православних цркава и храмова.

Само, поново саркастично примећује аутор овог чланка, никако то „немојте назвати етничким чишћењем“.

Данас, такозвано Косово има најмлађу европску популацију и највећу стопу незапослености. Три од пет становника на Косову су незапослена, људи су и даље етнички раслојени, а мањине терорисане. Такозвано Косово повело је својеврсни трговински рат са Србијом, увевши таксе од 100% на сву робу увезену из Србије.

Ипак, много се тога променило од бомбардовања Југославије. 1999. године Трамп се одлучно противио кампањи бомбардовања. На дан потписивања споразума о нормализацији економских односа у Белој кући, Трампова администрација убрала је плодове једногодишњег напора да ублажи бар део штете коју су за собом оставили Клинтонови и Бајден. Трампов историјски договор осигурава обострани интерес за миром.

На питање о постигнутом споразуму Бајден је деловао као да не зна ништа ни о Косову, ни о томе шта је Трамп учинио, наводи „Wасхингтонеxаминер“.

– Не знам на који договор мислите, у реду? – рекао је Бајден и додао:

– Оно што сам увек тврдио о Србији и Косову, јесте да Косово треба да буде независно, а не део Србије. Провео сам тамо доста времена – рекао је он.

Јасно, не довољно времена, закључује аутор чланка.