Прочитај ми чланак

Амерички конгресмен: Срби нису лоши; Србија је дозволила геноцидно силовање на КиМ

0

Они су презира вредни људи и сви покушавају да схвате шта да ураде да би их привели правди.

Твит америчког конгресмена Тима Барчета није само изнервирао Србе у Србији, већ и групу која се бави „подршком Србима с Косова у Сједињеним државама“.

Принтскрин

Реч је о заједници Срба у Сједињеним државама, која већ неко време имају петицију на порталу Цханге.орг где скупља потписе како би „натерала председника Трампа и конгресмене у САД да повуку подршку албанском руководству на челу с Тачијем“.

Петиција је до сада скупила преко 50.000 потписа, а ова група је осудила Барчетов твит у којем је рекао да су за ратне злочине на Косову током деведесетих одговорни „прљави Срби“.
фото: Принтсцреен

Иначе, овај текст објављен је на америчком порталу Кноx Неwс и пун је небулоза. Група за Косово, по њиховој дефиницији, залаже се за подршку „православним Хрватима на Косову“, али и, као што рекосмо, притиском на америчко руководство да повуче признање Косова.

Сајт генерално подржава Барчета, па и албанско руководство на Косову, али је из њиховог писања јасно да не познају најбоље ситуацију у јужној српској покрајини.

Барчет је, као што то иначе чини, путем видео снимка коментарисао састанак који је имао са бившом председницом тзв. Косова Атифтетом Јахјагом, у којем је, између осталог, казао:

„Заиста дивна и страствена особа која говори о овом српском смећу и њиховим ратним злочинима, посебно сексуалним и страшним силовањима и стварима које су тамо радили. Они су презира вредни људи и сви покушавају да схвате шта да ураде да би их привели правди“, казао је он.

Наредног дана, Барчет је поновио своје коментаре и подршку Косову.

– Јасно је да нису сви Срби лоши људи, али чињеница је да је Србија дозволила геноцидно силовање против косовског становништва 90-их и силоватељи, без обзира на националност, право су смеће – рекао је Барчет одговарајући на критике Групе за Косово и наставио у истом тону:

– Како би се додала со на рану Албанцима, Србија и даље одбија да призна независност Косова, упркос чињеници да су Сједињене Државе и многе друге земље признале суверенитет још пре много година. Ако се Србија нада придруживању Евроспкој унији, у чему генерално има подршку Сједињених држава, требало би да то учини.

Иначе, на профилу оснивачице портала Балканист Лили Линч могле су се наћи неке занимљиве опсервације везане за Барчета. Тако је један од коментатора написао:

– Најбоље што могу да закључим јесте да је Тим узео мито како би нервирао Србе.

У тексту портала Кноx Неwс се даље подсећа да је рат на Косову био 1998-99, те да је Косово тада било покрајина у Србији, а сукоб је окончан након 78 дана НАТО бомбардовања. Више од 10.000 људи је погинуло током сукоба, а 1.650 се још увек води као нестало, стоји у тексту америчког сајта.

Проглашење независности Косова 2008. није признато од стране Србије.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!