Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ БОМБАРДОВАО СРБИЈУ, а сада жели да је очерупа…

0

Фирма коју води Весли Кларк изразила је интересовање за подземну гасификацију угља на Косову и производњу синтетичког гаса, дизела и керозина, и првобитно је поднела захтев за дозволу 2013. године.

Пензионисани амерички генерал Весли Кларк, који представља компанију „Енвидитy“, изјавио је да чека на одлуку косовских институција за дозволу за улагања у област енергетских минерала на Косову и Метохији.

 

Кларк је за Радио Слободну Европу, током боравка на скупу у Црној Гори, рекао да је на Косову учињен почетни посао у погледу инвестиција у области ресурса угља, али још нема одлуке институција.

– У сваком случају, влада мора имати заједнички став. Требало би створити консензус, понудити прилике – рекао је пензионисани генерал, који је 1999. године био главнокомандујући у НАТО бомбардовању СР Југославије.

– А ако не дође до тога, не постигне се консензус и не понуде прилике – до приватних улгања неће доћи. Дакле, ова улагања се нису догодила на Косову због реакције у парламенту у вези са дозволом за експлоатацију ресурса угља.


– Имали смо неке инвестиције у Румунији, био сам у Бугарској – разговарали смо тамо са људима у вези са неким од послова и тражимо прилику за улагања у Црну Гору, такође – рекао је Кларк.

Како портал КоШев преноси наводе Кохе и РСЕ, крајем септембра 2016, скупштина је одложила одобрење захтева владе да обезбеди компанији „Енвидити“ лиценцу за испитивање енергетских минерала на Косову.

„Енвидити Енерџи Косова“ води генерал Кларк. Ова компанија је изразила интересовање за подземну гасификацију угља на Косову и производњу синтетичког гаса, дизела и керозина, и првобитно је поднела захтев за дозволу 2013. године.

Компанија је поднела захтев за три лиценце укупне површине од преко 3.400 километара.

Пројекат укључује гасификацију подземног угља технолошким методама које омогућавају производњу синтетичке нафте (дизела), хемијским процесом гасификације угља, кроз употребу напредних технологија.

„Енвидити“ очекује да повећа почетну производњу од 1.200 барела горива дневно на 20.000 барела, првобитним инвестирањем 15 милиона долара, да би инвестиција достигла 5 милијарди долара.

Пројекат „Енвидити“ предвиђа да ће у поцетку створити 100 радних места, а онда ће број запослених бити 300.