Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА: Вучић и Тачи већ постигли споразум, Косову столица у УН

0

Бивши службеник америчког Стејт департмента и аналитичар Џејмс Хупер изјавио је да споразум између тзв. Косова и Србије постоји, али да, међутим, постоје потешкоће у његовој примени.

Он је рекао и да свеобухватни споразум између тзв. Косова и Србије не може бити постигнут без размене територија.

„Мислио сам да су се сагласили да покрену разговоре за наставак дијалога. Ако мислите на питање како је могуће постићи договор у тим разговорима, с обзиром на исход косовских избора и предстојеће изборе у Србији, мислим да је велика вероватноћа да ће постићи договор. Чак верујем да уствари већ имају договор“, рекао је Хупер.

Хупер, који има искуства у дипломатским преговорима и балканским пословима, додао је да је био врло разуман потез да се крене напред, да се постигне свеобухватан договор, јер ако се то не учини, постоји опасност да се ова прилика пропусти.

Како преноси Косово онлајн, он је истакао да је, међутим, за то неопходно имати два партнера да би то функционисало.

„На КиМ морате да имате партнере који су вољни да преговарају о таквом споразуму и који разумеју премису овог споразума, да разумеју шта је разумно очекивати од Србије и шта не могу да добију од ње. А у Србији морате имати некога ко је спреман да то уради са тзв. Косовом“, рекао је Хупер.

Он је оценио да је лакше наћи таквог партнера на КиМ него у Србији и истакао да се „обе стране морају сложити око овог ‘плеса'“, јер иначе нема договора.

„Не може постојати свеобухватан споразум без територијалног елемента. Не знам какво ће бити гледиште Аљбина Куртија. Поглед као вођа опозиционе странке је нешто друго… а какво ће бити његово гледиште на месту премијера, не знам… Али мислим да ће се суочити са стварношћу и то може бити тешко прихватљива стварност. Реалност је да је договор већ испреговаран. Споразум постоји“, наводи Хупер.

Према његовим речима, он укључује и размену територија, али не само размену територија, већ и чланство (тзв. Косова) у УН.

„Реалност је да се то неће променити и не знам како ће Аљбин Курти реаговати на тако нешто као премијер. Понављам да свеобухватни споразум између тзв. Косова и Србије не може бити без територијалног елемента“, истакао је амерички аналитичцар.

„То је заправо решено између страна, између (председника Србије Александра) Вучића и (косовског председника Хашима) Тачија. Можда ће се неке мале ствари решити, али у основи је тај споразум договорен“, рекао је Хупер.

Он је закључио да је неопходно обе стране добију довољно како би споразум био прихваћен и у Србији и на тзв. Косову и како би се обезбедила његова имплементација.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!