Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА Караџић хтео 96. да се преда, одустао јер би га Милошевић убио

0

У својим присећањима на сусрете са Караџићем, Стојбнер је навео да је "Караџић од првог сусрета био срдачан и наизглед искрен"

Своје сведочење амерички дипломата је изнео у обимном ауторском чланку за амерички портал „Лима Чарли Њуз“ (Lima Charlie News).

Стојбнер, који је од 1992. до 1995. године био у БиХ као представник ОЕБС, са Караџићем се сретао више пута, а последњи пут у мају 1996. године.

Тада је Стојбнер поднео оставку на функцију у ОЕБС-у, због, како каже, изборне преваре у БиХ коју је извршила Клинтонова администрација.

У својим присећањима на сусрете са Караџићем, амерички дипломата је навео да је „Караџић од првог сусрета био срдачан и наизглед искрен“.

„Требало је подсетити се размера зла у које је ратни председник Републике Српске био интимно умешан како вам не би био допадљив“, пише Стојбнер.

Караџић је био, према Стојбнеру, сушта супротност Милошевићу, који је био „патолошки лажљивац и лажњак“ и Туђману, који је био „свађалачки настројен и неотесан“.

Током њиховог последњег разговора у мају 1996, бивши председник РС био је, како тврди Стојбнер, озбиљно заинтересован да се преда НАТО и оде у Хаг, где би пред судом одбранио себе и свој народ.

Стојбнер истиче да је Караџићу и затворска ћелија била дража него да буде убијен.

„Међутим, постојала је једна велика препрека таквом исходу“, пише Стојбнер.

Караџић је, како тврди амерички дипломата, знао превише „о умешаности Милошевића и ЈНА у ратне злочине и злочине против човечности“.

„Зато би могло да се догоди да га, пре него што се преда, један или више његових телохранитеља које су потајно убацили његови српски непријатељи, убије и то припише НАТО-у“, наводи у свом сведочењу Стојбнер.

Стојбнер је, како даље наводи, био укључен у план о предаји Караџића али да за тако нешто Американци нису хтели ни да чују пре избора.

Клинтонова администрација хтела је да, по сваку цену, сачува илузију мира и стабилности у БиХ, како би уверила гласаче да се амерички војници враћају кући, навео је у ауторском чланку Стојбнер.

Караџић је 20. марта правоснажно осуђен пред Механизмом за међународне кривичне трибунале на доживотну казну затвора за геноцид у Сребреници, као и злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања.