Прочитај ми чланак

Амерички аналитичари: Ђукановић је и даље наш поуздани савезник на Балкану

0

Амерички аналитичари не очекују да ће бити много промјена у односу Вашингтона према Подгорици, након повратка Мила Ђукановића на положај премијера

Амерички аналитичари се надају и очекују да ће Црна Гора, и након повратка председника ДПС-а Мила Ђукановића на положај премијера, наставити да напредује у евроатлантским интеграцијама.

Црна Гора је демократија и одлуке, попут повратка Мила Ђукановића на власт, доносе се у демократијама, када за то имате довољно гласова у парламенту, истиче аналитичар и виши сарадник у Центру за трансатлантске односе, на универзитету Џонс Хопкинс, Данијел Сервер.

“То је једна од ствари која се у парламентарном систему догађа када већинска партија стално добија на изборима. И то је стварни проблем, што нисте имали праву промену на власти у Црној Гори. По мом мишљењу, демократија није у потпуности консолидована док не видите шта се догађа током промене власти. То не значи да неко треба намерно да изгуби изборе.”

“Никада нисам веровао да је промена само ради промене добра идеја. У Америци имамо изреку, ако није сломљено немој да га поправљаш. Не кажем да у Црној Гори нема проблема. Свака земља има проблема и Црна Гора их свакако има, али грађани су исказали свој став”, каже Мајкл Халцел, такође из Центра за трансатлантске односе.

Халцел оцењује да је Црна Гора, на међународном плану, тренутно на веома позитивном путу, посебно када је реч о процесу прикључења НАТО-у.

“Мислим да постоји веома добра могућност да ће бити примљени на наредном самиту, који међутим још није заказан. И наравно не знамо шта ће се догодити са Македонијом и спором са Грчком око имена и како то може утицати на то да ли једна земља може да уђе у НАТО, а не две. Без обзира на то, постижу добре резултате, што је у ствари случај и када је реч о Европској унији. Мислим да ће Ђукановић пратити исти пут, јер жели да се Црна Гора прикључи евро-атлантским институцијама.”

Повратак Ђукановића могао би међутим да успори напредак ка Европској унији, оцењује Данијел Сервер.

“Постоји пуно отпора према господину Ђукановићу у деловима Европе. Осим што је техничко питање односно морате да испуните критеријуме и квалификујете се, што је Црна Гора до сада добро радила, чланство у ЕУ је и политички избор који постојеће чланице морају да направе. Моји италијански пријатељи су ми годинама говорили да имају непобитне доказе против Ђукановића и да ће бити осуђен на суду. Никада међутим нису подигли оптужницу. Не можете да наставите да тврдите да је неко неприхватљив, а да не пружите доказе у суду. Жао ми је, али то није исправан начин понашања.“

“Процес прикључења ЕУ траје дуже, има више фаза и могућих препрека. Тако да могућност успоравања постоји, али бих био веома изненађен ако би се то догодило. Црна Гора је тренутно успешна прича на западном Балкану и већина људи у ЕУ неће желети да то поремети“, сматра Мајкл Халцел.

На питање како Вашингтон оцењује нови Ђукановићев мандат, амерички аналитичари оцењују да не очекују веће промене.

“То морате да питате њих, али мислим да нема критичаре у Сједињеним Државама попут оних које има у Западној Европи , истиче Сервер.

“Мило Ђукановић познаје потпредседника Бајдена од 1995. године, ја сам био на том првом састанку, и изузетно се добро слаже са њим. Готово сви у политичким круговима овде сматрају Црну Гору успехом, можда и изненађујућим успехом. Мислим да се неће много тога променити, сигурно не на горе.

Не могу га говорим за друге људе, али познајем потредседника веома добро и он је увек био импресиониран једним аспектом политике Мила Ђукановића, а то је да је од почетка своје каријере увек градио коалицију која је била мултиетничка, мутливерска. Као резултат тога, Црна Гора је једина земља на западном Балкану која је успешно интегрисала Албанце, Муслимане и друге мањине. То није мало достигнуће и то је нешто што Америка цени, наглашава Мајкл Халцел.

Званичан став Вашингтона о повратку Ђукановића на власт до закључења овог извештаја нисмо успели добити. Мандатар за састав нове црногорске владе је у званичној посети Сједињеним Државама последњи пут боравио у јануару 2010. године, када се састао са потпредседником Џозефом Бајденом и државном секретарком Хилари Клинтон.

 

(Глас Америке)