Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ТРИПУТ ДОЛАЗИО У СОБРАЊЕ и подстицао Заева и Шиптаре на пуч!

0

Иванов одолева притисцима – не одустаје од сусрета лидера парламентарних странака.

Председник Македоније Ђорђе Иванов објавио је вечерас да и наље сматра да се за проналажење решења за ситуацију у земљи потребан сусрет лидера парламентарних странака који је иницирао.

Иванов такође сматра да тај сусрет треба да се одржи у његовом кабинету.

Чак ј објавио да је – ради његовог одржавања – одложио све своје обавезе планиране за редних неколико дана.

Посебно је нагласио да је отворен за дијалог „уз поштовање правног поретка Републике Македоније”.

„Американац” Зоран Заев данас је прилично јасно ставио до знања да није спреман да се одазове позиву Иванова. Највероватније због његовог става – „уз поштовање правног поретка Републике Македоније”.

Ово је сигуран знак са председник Македоније – иако је свих последњих дана под нарастајућим спољним притиском – нема намеру да попушта.

А нема ни иницијатива „За заједничку Македонију” која је протеклих 60 дана изводила хиљаде и десетине хиљада Македонаца на мирне протесте.

Један од њених лидера – Борис Дамовски – изјавио је вечерас да нема одустајања од захтева да кризу у земљи разреше нови ванредни избори:

„Неки погрешно мисле да ћемо одустати. Нећемо! Такви певају химну туђе државе у Собрању и крше његов пословник. Оно што се догодило јуче – то је био државни преврат. Један страни амбасадор је јуће три пута посетио посланике који су у то били укључени и охрабривао их је да изврше преврат”.

Дамовски је подвукао: „Суверенитет припада народу и он треба да реши ко ће да формира нову владу”.

Он није именовао „страног амбасадора”, али је у Скопљу јавна тајна да је јуче у тој улози и мисији био амбасадор САД Џес Бејли.