Прочитај ми чланак

Америчка 525. бригада на Космет долази и због Русије

0

libiji-americki-pentagon-podize-stupanj-pripravnosti-americke-vojske-u-europi_8804_9784

Долазак 525 диверзантско-обавештајнe бригаде америчке војске на Космет очекује се крајем маја или почетком јуна 2013. године.

Поред основне улоге да ојача војну контролу над Балканом и буде један облик додатног притиска на косметске Србе, како редакција „Србин.инфо“ сазнаје, Американци ову јединицу шаљу и због најава да Русија жели да појача своје присуство на југу Србије (хуманитарна база за логистику као испомоћ држави Србији у случају поплава, земљотреса, пожара и сл. у близини Ниша), као и због најава да ће Србија од Москве можда купити два ракетна система.

Ових дана, америчка 525 диверзантско-обавештајна бригада спроводи масовну војну вежбу током три недеље на војном полигону Хохенфелс (Хохенфелс) у Немачкој, са радним задацима, како наводе извори, који је очекују на КиМ.

Истовремено, на Космет долази и 38. моторизовани стрељачки пук који је, како је било првобитно планирано, требало да буде дислоциран у Авганистану, али му је потом промењена дестинација.

Моћно залеђе 525-ој бригади, представља америчка база „Бондстил“ (околина Урошевца) која је у ствари камен темељац војно-стратешке доминације на Балкану ради успостављања пуне контроле над путевима који воде на Блиски Исток, Северну Африку и Закавказје. Изван граница САД, „Бондстил“ представља најкрупнију војну базу.

База се налази на земљишту отетом од Срба, а саграђена је у рекордном року – од јуна до октобра 1999. године и заузима површину од око 800 хектара.мУ њен састав улази 25 км путева, 300 објеката, 14 километара земљаних и бетонских ограда средње дебљине 2,5 метра, опасана је бодљикавом жицом и има 11 кула стражара.

Најважнија карактеристика „Бондстила“ да њена снага далеко превазилази потребе Косова, па чак и региона, она омогућава да се одржи контрола у правцу три мора: Јадранског, Средоземног и Црног мора. Поред непосредних борбених задатака, „Бондстил“ има и заштитну функцију чији су циљ између осталог и гасоводи, траса тзв. Трансбалканског нафтовода који треба да замени „Набуко“.

(Србин.инфо)