Прочитај ми чланак

Амбасадор Србије потрошио 9.000 евра у кафани за два месеца

0

Током целе 2020. године амбасада у Никозији на трошкове репрезентације потрошила 26.730 евра, док за јануар и фебруар 2021. године трошкови износе 9.089 евра.

Амбасадор Србије у Никозији Марко Благојевић током јануара и фебруара ове године потрошио је више од девет хиљада евра на трошкове репрезентацијe, сазнаје „Нова“.

Како сазнајемо, овај податак зачудио је Одељење за финансијске послове Министарства спољних послова које је извршило контролу трошења.

„Увидом у финансијску документацију из јануара и фебруара ове године утврђено је да су ангажована средства за трошкове репрезентације знатно већа од просечних трошкова за ову намену упоредних дипломатско-конзуларних представништава Србије“, наводи се телеграму.

Како правилником о финансијско-материјалном пословању дипломатско-конзуларних и других представништава Србије од 9. јуна 2009. године износ наведених средстава није лимитиран, до ових података се дошло на основу аналитичке евиденције Одељења за финансијске послове МСП-а.

У телеграму овог сектора се наводи да је током целе 2020. године амбасада у Никозији на трошкове репрезентације потрошила 26.730 евра, док за јануар и фебруар 2021. године трошкови износе 9.089 евра што је више од просечних трошкова.

Током короне други су трошили мање

Ступили смо у контакт са неколико амбасадора Србије који су нам рекли да је реч о енормним трошковима, посебно када је на снази штедња.

– Била је корона, ванредно страње, мање контаката је било, мање састанака, сусрета, ми смо трошили много мање него иначе – каже за „Нову“ један од амбасадора који је инсистирао да остане анониман.

Један конзул нам је поверио да трошкови репрезентације не прелазе 500-600 евра.

– Не могу тачно да вам кажем, али то је оквирно сума. Ту је неколико ручкова у ресторанима и евентулно неки поклон – наводи наш саговорник.

Ако узмемо да су трошкови и хиљаду евра, долазимо до закључка да је Благојевић вишеструко прелазио ту суму. Такође, закључујемо да није био нарочито рационалан ни у претходној години када је потрошио скоро 27.000 евра.

– Мени је невероватно да је било коме одобрено да у једној години потроши 27.000 евра на репрезентацију. Баш ме занима на шта се потроше толике паре, како је то правдао и чију дозволу је имао. Без одобрења Министарства на један рачун не сме да се потроши више од 200 евра. Значи да је он то одобрење морао да тражи и добије много пута – каже један од наших саговорника и додаје да је то посебно занимљиво у години короне која је по свему била специфична.

Возач није могао да издржи обим посла

Да трошкови нису оправдани говори и то да је претходнх година смањен број наших људи по амабасадама и козулатима, јер нема новца за плате, штеди се, не улаже се у резиденције, организовање пријема је могуће само уз одобрење Министарства спољних послова…

Упркос томе, Благојевић је одрешио кесу и чашћавао госте по ресторанима новцем грађана.
Возач Марка Благојевића недавно се вратио у Србију јер није могао да поднесе количину посла, односно енормну километражу. Он је, наводно, прелазио невероватних 80.000 километара годишње.

– Он је у МСП-у као образложење навео велике километраже које је тамо прелазио и да то више не може да издржи. Мислим да ни таксисти толико не прелазе – каже наш саговорник и додаје да не зна куда се Благојевић тачно возио, али да делује да није излазио из аутомобила.

Иначе, како незванично сазнајемо, Марко Благојевић се хвалио по Београду да има усмено обећање министра спољних послова Николе Селаковића да ће ускоро бити именован за амбасадора у Атини.

– Досадашњем амбасадору Душану Спасојевићу истиче мандат и њега ће, како се прича, наследити Благојевић – наводи наш извор.