АМБАСАДОРКА СРБИЈЕ одбила да прими протестну ноту Хрватске

0

Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је да је амбасадорка Србије у тој земљи одбила да прими протестну ноту поводом уласка ВС у ХР.

Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је у понедељак да је позвало амбасадорку Србије Миру Николић како би изразило протест због покушаја, како кажу у Загребу, ненајављеног и незаконитог уласка припадника војске Србије у ту земљу, преноси Хина, наводећи да је амбасадорка одбила да прими протестну ноту.

Како се наводи, на састанку је хрватска страна осудила покушај уласка припадника војске Србије „без знања и сагласности хрватских власти и без поштовања прописаног поступка најаве“, као и да је Министарство изразило протест и наведени догађај оценило као провокацију са циљем изазивања инцидента.

Министарство је навело и да су и реакције званичника из Србије које су уследиле „наставак непримереног поступања и већ дуже време присутног обрасца јавнога говора у Србији усмјереног против Хрватске“.

„Ово је још једна потврда да Србија није спремна да се суочи са сопственом прошлошћу и одговорношћу за ратове деведесетих година“, наводи се у саопштењу хрватског Министарства.

Кадети Војне академије који су у суботу кренули у Хрватску с намером да присуствују богослужењу за јасеновачке жртве враћени су са прелаза Батровци-Бајаково.

Делегација је заустављена, задржана и претресена.

У пртљагу су им биле службене униформе, што је, како су истакли у Министарству одбране, потпуно дозвољено и у складу са правилима службе, а хрватски цариници су делегацији рекли да не могу да их носе.

Хрватски премијер Андреј Пленковић је тим поводом рекао да се ради о „ненајављеном, непријављеном и недоговореном доласку како би боравили на подручју Јасеновца“, односно о провокацији.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је полицијска станица у Новској била много раније обавештена о посети делегације Војске Србије, али је рекао да не жели да детаљније улази у коментаре хрватског врха који су уследили.