Прочитај ми чланак

Амбасадор Русије Харченко сасвим отворено о руском ставу у вези Косова и Црне Горе

0

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко изјавио је да се Русија залаже за обнављање преговора између Београда и Приштине, у складу са Резолуцијом 1244 и уз контролу и надлежности СБ УН

Резолуција 1244 није савршена, али представља најбоље могуће решење у реалном оквиру и најважнији проблем је да није поштована, поручио је вечерас амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и нагласио да је ова резолуција кључ за решење косовског питања.

„У историји УН, она је можда је најгори пример потпуног кршења резолуције СБ. То је најважнији проблем, да ли ће бити испуњена? Ми сматрамо да мора да буде испуњена и да је ово кључ за решење питања Косова. Био је, јесте и остаће”, рекао је Боцан-Харченко у среду 29. јануара, на београдском Правном факултету, где је одржао предавање о Резолуцији 1244 поводом две деценије од њеног доношења.

Одговарајући на питање новинара да ли ће ова резолуција икад бити примењена, руски амбасадор је навео да потпуно савршене ствари не постоје, али да је Резолуција 1244 „најбоље што је било могуће у неком реалном оквиру”.

„Она је одредила и сад одређује најбољи правац у свим детаљима, одређује регулисање ситуације на Косову, регулисање свих отворених питања, обезбеђује право на повратак, међународно присуство и безбедност. Најважнији проблем је да није поштована и испуњена до краја, а углавном није испуњена уопште”, рекао је Боцан-Харченко, преноси Тањуг.

Упитан зашто је данас битно подсетити на важност примене Резолуције 1244, Боцан-Харченко је указао на чињеницу да косовско питање није решено и оценио да то представља отворен проблем у Европи.

„Мора се и због региона, сарадње и европске безбедности решити проблем. Поново имамо разноврсне активности и покушаје, али ниједан покушај не тражи повратак Резолуције 1244. Унапред могу да кажем, с потпуном одговорношћу, ако се не вратимо на Резолуцију 1244, сваки покушај, назалост, уз све активности, биће узалудан”, поручио је Боцан- Харченко.

Русија ће подржати компромис који одговара Београду

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко изјавио је да се Русија залаже за обнављање преговора између Београда и Приштине, у складу са Резолуцијом 1244 и уз контролу и надлежности СБ УН и поручио да ће његова земља подржати компромис који одговара Београду.

„Неко жели, неко не жели, али немогуће је да Русија није, у неком одговарајућем смислу, уколико то би Србији одговарало, учесник ових договора јер је стална чланица СБ УН”, рекао је Боцан Харченко на питање студената Правног факултета, где је одржао предавање о Резолуцији 1244, какав је став Русије поводом евентуалне поделе КиМ.

„Али она ни у којем смислу не затвара странама могућност да дођу до компромиса, према договору, сагласности и интересу две стране. Ми ћемо подржати оно што је компромис, што одговара потпуно Београду и само такво решење ће обезбедити основ за нову резолуцију у СБ УН, уместо резолуције 1244. Ово је најбољи пут”, поручио је Боцан Харченко.

Он је додао да је Русија против наметања решења споља и истакао да је до компромиса доћи само уз учешће две стране, преноси Тањуг.

На питање како Русија гледа на то што ће Србија, при уласку у ЕУ, морати да уведе санкције Русији, Боцан Харченко је нагласио да је ЕУ највећи партнер Русије, али указао и на раст других економских сила, попут Кине.

Он је додао да за Русију представља велико задовољство учлањивање других земаља у ЕУ и да то уопште није наносило штету билатералним односима.

„Са Србијом исто тако, још тај процес није у таквој ситуацији па да је то хитна ствар, али ми смо спремни”, рекао је Боцан Харченко додајући да верује да ће Русија и Србија имати могућност да прилагоде свој однос, независно од наставка преговора са ЕУ.

Он је додао да Русија жели да ЕУ буде снажна, самостална, да има свој европски став јер је то, како је навео, најповољније за разговоре.

Москва забринута због ситуације у Црној Гори

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко изјавио је вечерас да је Москва забринута због ситуације у вези са усвајањем Закона о слободи вероисповести у Црној Гори и поручио да је најбољи начин да се то питање реши у Црној Гори, у договору са Србијом, а не у Савету безбедности УН.

На питање студената Правног факултета да ли би Русија пристала да покрене расправу у СБ УН на тему положаја Срба и СПЦ у ЦГ, ако би Србија то од ње тражила, Боцан Харченко је рекао да Русију забрињава ова ситуација, као и ситуација у православљу у Украјини, где је, како је навео, у току покушај расцепа Православне цркве.

Амбасадор је додао да ће Русија, ако добије неку врсту молбе, покушати да да свој допринос у правним оквирима овој ситуацији, али је оценио да она није за СБ УН.

„Она је за решавање, на најбољи начин у Црној Гори, заједно са Србијом”, рекао је Боцан Харченко студентима Правног факултета, где је одржао предавање о Резолуцији 1244.