Прочитај ми чланак

Амбасадор Палестине: Србија од нас да научи да каже “не”

0

Амбасадор Палестине у Србији Мохамед Набхан каже да ова земља, иако је директно угрожена одлуком Србије да пребаци амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, неће предузимати контрамере, али поручује да би требало некад показати храброст и рећи "не" великим силама, у овом случају Америци.

“Биће још деценија добрих односа Србије и Палестине. Наш је однос такав да се не заснива на неким привременим или ад хоц документима, наши односи су принципијелни. Не очекујем да ће ово што се десило да поремети те односе и не бих желео да до тога дође, мада је нама ту нанета озбиљна штета. Видећемо у разговорима са нашим пријатељима како да усагласимо наше ставове и да избегнемо све непријатности”, рекао је Набхан у “Међу нама” на телевизији Нова С, преноси портал Нова.рс.

Foto: Printscreen/YouTube/ RTV Novi Pazar

“Не верујем да је то са намером урађено, ја бих искључио обе могућности, јер знате ја нисам председник, ја сам амбасадор, али ја читам сва документа које треба да потпишем. Друго, то је вероватно учињено намерно од стране председника САД. Он у тој трци за Белу кућу, односно у кампањи, у стању све да уради да би себи обезбедио успех и победу вршећи притисак на разне начине на мале земље, искоришћавајући тешкоће тих земаља, обећавајући грдне пакета. Од тога, питајте нас који имамо много искуства са њима, на крају неће бити ништа. Кад обећају 100 долара помоћи, они од тога узму 80. Ми смо мала земља и немамо ни нафту, ни гас, али смо им рекли ‘не’. Треба бити храбар и рећи ‘не’”, рекао је Набхан.

Он додаје да Палестина свакако неће признати Косово.

“Ми не признајемо Косово, не само због љубави према Србији. Ми се придржавамо међународног права и Резолуције 1244 који третира Косово као део Србије. Постоји и Резолуција 478 која свим земљама забрањује да отварају амбасаде или признају Јерусалим за главни град Израела. Ми третирамо Косово као етничко питање, које треба да решавају две стране преговорима, као што ми радимо са Израелом”, рекао је Набхан и додао да заправо Косово може имати више штете од овог споразума, него Србија.

“Постоји око 40 земаља исламских који признају Косово, а постоји сагласност међу готово свим исламским земљама да ће прекинути сарадњу са било којом земљом која отвори амбасаду у Јерусалиму. Постоји опасност по Косово да 40-ак исламских земаља повуче своје признање и шта ће им остати. Око 50 земаља које их признаје и шта им то онда значи “, закључује палестински амбасадор.