Прочитај ми чланак

Амбасадор Израела: Србија је потписала наше признање Косова, зашто нас кривите

0

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан рекао је на ТВ Прва како је та земља признала независност Косова под притиском Америке.

„Немојте погрешно да ме разумете, то је важна тема, али је друга прича. Одлука Изерла да призна независност Косова је донета под америчким притиском, иначе немојмо заборавити да је то урађено у оквиру споразума Србије и Косова са Америком, а не са нама. Не покушавам да се кријем иза тога, ту одлуку је донео Израел после много година када нисмо признали Косова. То је против наших интереса у Србији“, рекао је он.

Pixabay

На питање да ли би Израел ревдирао одлуку о Косову, амабасдор каже да не жели да направи било какав простор за оптимизам за публику у Србији.

„Ја то у овом тренутку не видим ту могућност. Споразум је постигнут, Израел је призано Косово, а Косово ће премисетити амбасаду у Јерусалим. Не видим да ће повући прзнање Косова све док су обе стране то прихватие у спораузуму“, казао је он.

На инсистирање новинара ТВ Прва Филипа Чукановића да Србија није признала независност Косова ниједним споразумом, амбасадор каже да није видео споразум.

„Зашто бих ја то видео тај докумен, то није мој споразум, Србија је потписала тај документ. Нисам видео никакав деманти од Србије и Америке. Србија никада није демантовала да је ставила потпис. Нисам видео да је било ко у Србији рекао да нису потписали споразум, документ постоји колико ја знам“, рекао је он.

На ТВ Прва на ове оптужбе одговорио је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Селаковић је рекао да је изјава израелског амбасадора да је Србија „признала“ тзв. Косово апсолутно нетачна и да је реч о „својеврсном безобразлуку“.