Прочитај ми чланак

Амбасада Русије у БиХ: Не признајемо легитимитет Кристијана Шмита…

0

Амбасада Руске Федерације у БиХ поновила је данас да не признаје легитимитет Кристијана Шмита као високог представника јер при предлагању његове кандидатуре није испоштован принцип консензуса и није добијено одобрење Савета безбедности УН-а.

Амбасада је на свом фејсбук профилу објавила коментар у вези са нотом Амбасаде Русије у БиХ о непризнавању легитимитета Кристијана Шмита као високог представника и наводи да су због тога оптужени да таквим ставом покушавају да дестабилизују БиХ.

„Али управо најновији пример својевољне измене у кривичном законодавству јасно показује ко дестабилизује ситуацију, притом не само у БиХ, већ и далеко изван њених граница“, наводи се у коментару.

Заправо, истичу, дестабилизацијом се бави тај ко грубо крши међународно право и Дејтонски споразум – директно или посредно.

„Ми нисмо против господина Кристијана Шмита. Ценимо његову политичку тежину, узимамо у обзир знање и искуство пословања “на балканском смеру“. Али према Кристијану Шмиту није испоштован принцип консензуса при предлагању његове кандидатуре, нити је добијено одобрење Савета безбједности УН-а. „Стога је за нас нелегитиман као високи представник“, наводи се, између осталог, у коментару Амбасаде Русије у Сарајеву.

И овај пут истакли су да су се високи представник и његова канцеларија одвојили од дејтонске агенде, да се Дејтон користи као „параван“ за спровођење себичне геополитичке агенде која не одражава тежње читавог бх. друштва.

„Зато се ОХР претворио у “робота“ који је одавно изгубио дејтонску улогу стрпљивог посредника у процесу стабилизације“, поручено је из руске Амбасаде.