Прочитај ми чланак

АЛИЈИН СИН: Нисам против РС, нека за Дан Републике узме – дан потписивања Дејтона

0
Фото: Фонет

Фото: Фонет

БОШЊАЧКИ члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић позвао је данас власти Републике Српске да спроведу одлуку Уставног суда БиХ према којој 9. јануар не може бити Дан РС, као и да се исправе све дискриминаторске одредбе на свим нивоима.

Изетбеговић је на конференцији за новинаре у Сарајеву демантовао да је одлука Уставног суда БиХ донета прегласавањем српских и хрватских судија, додавши да „политички аргументи нису превагнули у корист његове апелације“.

„Неспокојан сам што није постојао консензус када је у питању одлука. Увек бих поднео апелацију којом се исправљају неправде у БиХ. Ако има било шта што погађа било кога у Федерацији БиХ, ја ћу се потрудити да то исправим“, навео је бошњачки члан Председништва БиХ.

По његовим речима, Дан Републике Српске могао би да буде дан потписивања Дејтонског споразума.

Дејтонски споразум је потписан 21. новембра и он се у РС слави као државни празник, али не и у Федерацији БиХ. На тај дан обележава се и крсна слава Аранђеловдан, а 9. јануара слави се крсна слава Свети Стефан.

Изетбеговић је изразио бојазан да одлука неће бити спроведена у року од шест месеци, како је то наложио Уставни суд БиХ.

„Пре или касније, свака одлука Уставног суда БиХ ће бити спроведена и пресуде ће бити примењене. Прихватам РС, нисам против њеног интереса“, истакао је Изетбеговић.

Он је оценио да је БиХ „и српска и бошњачка и хрватска и свих грађана који у њој живе“, што је, по његовим речима, потврдила и пресуда Уставног суда БиХ.

Изетбеговић је одбацио тврдње да се одлуком Уставног суда БиХ наноси штета РС и да он не прихвата РС. Он је нагласио да прихвата Републику Српску и да није против њених интереса.

„Не би ми сметала ниједна српска слава, само не треба мевлудима и славама обележавати државне празнике, јер ни ми не правимо ни мевлуде ни тевхиде (верске обреде) за државне празнике“, казао је Изетбеговић.

Он је додао да прихвата све оно што стоји у Дејтонском споразуму и да је својим радом помогао развоју Републике Српске.

„Низ инвестиција које су ушле у РС директна су последица онога што сам ја радио… РС треба да прихвате сви њени грађани, а не само Срби. Треба одредити датум који би сви прихватили као свој“, казао је бошњачки члан Председништва БиХ.

Бета