Прочитај ми чланак

Алексић: Вучић пада с власти ако народ на референдуму одбаци споразум о Косову

0

Шеф посланичке групе Народне странке у Скупштини Србије Мирослав Алексић изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић прихватањем европског споразума за Косово прихватио признање самопроглашеног Косова и чланство Приштине у УН, и да о томе морају да одлуче грађани на референдуму.

„Ако би грађани одбацили споразум на референдуму, то би био крај власти председника Србије Александра Вучића. Преговори о Косову би тада били настављени о новом споразуму и то уз поштовање интереса Србије, њених грађана и Устава, али би преговарао неко други, а не Вучић који је пристао на све јер је уцењен“, рекао је Алексић телевизији Н1, саопштила је та странка.

„Када Уставни суд ћути на кршење Устава, једини носилац власти који може да одлучи о овако важном питању је народ и зато је Народна странка предложила референдум. Ако се у Европи одржавају референдуми о минималној заради и градњи тржних центара и зграда, онда би и грађани Србије требало да одлуче о најважнијем државном и националном питању“, додао је Алексић.

Он је подсетио да Савет Европе препоручио да се „иде на директну демократију и да грађани одлучују на референдуму“.

„Референдум је тековина европских вредности и споразум не може бити наметнут. Моћи ћемо да контролишемо референдумски процес и имаћемо чуваре кутија на сваком бирачком месту, јер сада опозиција има посланике у парламенту“, рекао је Алексић.

Он је навео да прихватање и спровођење споразума неће „ни за милиметар приближити“ Србију Европској унији, и додао да странци користе Вучића за спровођење својих планова јер знају да је председник Србије слаб преговарач зато што је уцењен.