Прочитај ми чланак

Алексић: Вучић је омогућио Јовањицу и јачање Беливуковог клана, а сада глуми жртву

0

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић позвао је данас Тужилаштво за организовани криминал да испита како је власник тог пољопривредног добра Предраг Колувија увозио из Немачке опрему коришћену за производњу марихуане и да ли је та опрема потом извезена из Србије у Македонију или је реч о „фиктивном реекспорту“.

„Ако је гајена индустријска конопља, а не марихуана, као што тврди Колувијин адвокат и функционер СНС-а Владимир Ђукановић, зашто је онда Колувија трошио новац на увоз хигрометара, термометара, пирометара, барометара, психрометара, снезора за количину угљен-диоксида… Ако та опрема није потребна за узгој индустријске конопље, а користи се за узгајање марихуане“, упитао је Алексић на конференцији за новинаре.

Алексић је навео да је увоз обављен преко фирми „Балкан гроw“ и „ТХЦ qуалитy гроуп“, које су повезане са Колувијом и „Јовањицом“, а да је шпедитерске послове обавила фирма „Мега шпедиција“ из Сремске Митровице на челу са Владимиром Миловановићем, који је, како је рекао Алексић, „одличан пријатељ“ министра пољопривреде Бранислава Недимовића.

„Зашто Недимовић није испитан у случају ’Јовањица’? Он би имао и те како шта да каже о томе, његово министарство је давало дозволе и задужено је за контролу. Цариник Бранислав Цветичанин, који ради у царинској Управи за истраге, такође је из Сремске Митровице, као и Недимовић и Миловановић. Цветичанин је такође одличан Недимовићев пријатељ, заједно играју фудбал и организују свињокоље“, рекао је Алексић.

Алексић је на конференцији за новинаре показао јединствене царинске исправе (ЈЦИ) о опреми коју су увезле фирме повезане са „Јовањицом“.

„Недимовић одлично зна да се у Србији на отвореном гаји индустријска конопља на површини од 500 хектара и да ова опрема није потребна за ту врсту производње“, рекао је Алексић.

„Нека Колувијин адвокат Ђукановић каже зашто је трошен новац на ту опрему и шта ће Колувији припадници БИА и САЈ да му обезбеђују имање ако је гајио индустријску конопљу“, рекао је Алексић.

Алексић је позвао председника Србије Александра Вучића да „више не глуми жртву“ у обрачуну са организованим криминалом, јер је у последњих девет година „лично одлучивао о свему, а сада му „измичу контроли односи које је градио са навијачким групама и криминалцима“.

„Он се пита ко ће бити министар, премијер, председник Фудбалског савеза Србије, ко ће бити у Националном савету за безбедност, ко ће се бавити навијачким групама, ко ће гадити хотеле и зграде, он се пита где ће се градити трафо станица и које ћемо вакцине примити“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да је држава могла да спречи и највећу производњу марихуане на „Јовањици“ и формирање клана Вељка Беливука да хтела да то спречи.

„Нико не може бити крив осим власти и не може Вучић да од себе прави жртву и да прича да су криви опозиција, свет, Европа, ванземаљци… А само он није крив. Криминал и корупција су букнули када је СНС преузео управљање државом“, рекао је Алексић.

„Ако му раде о глави његови најбилижи сарадници Небојша Стефановић, Дијана Хркаловић, Веља Невоља… Да ли у будућности можемо да очекујемо нешто слично и од Синише Малог, Александра Вулина, Братислава Гашића, Ане Брнабић, Николе Петровића и других њему блиских људи који су добили функције захваљујући Вучићу“, упитао је Алексић.