Прочитај ми чланак

Алексић: Спреман сам да будем председнички кандидат ако имам подршку

0

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је спреман да буде кандидат опозиције за председника Србије ако „истраживања покажу да има подршку“.

„Спреман сам да прихватим одговорност, али нисам једини који фигурира као могући кандидат. Желим да остваримо успех и да променимо систем у Србији. Немам право на комфор – да гледам шта мени лично одговара, а шта не“, рекао је Алексић у интервјуу листу „Блиц“.

Упитан да ли је тачно да је да председник Странке слободе и правде Драган Ђилас као кандидата предложио Здравко Поноша, Алексић је одговорио да је “истина да је Понош један од оних који ће бити ’измерен’ и да се то ради на инсистирање коалиционих партнера Народне странке“.

„Понош нама у Народној странци није ништа рекао, нити је тражио подршку од нас. Колико ми је познато, након што је напустио све функције у странци, ни са ким од нас није разговарао, нити нас је удостојио својим присуством на страначкој скупштини, на коју је био позван као један од оснивача“, додао је Алексић.

„Али, без обзира на то, ако се покаже да он има тај потенцијал, нећемо искористити вето на који имамо право по коалиционом споразуму који смо потписали. Председник Народне странке Вук Јеремић је рекао да је суштина то да заједнички кандидат буде особа која има највеће шансе, ту нема места за сујету и личне анимозитете“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да председник Србије Александар Вучић „никада није био слабији за последњих десет година, а да ће до избора бити још слабији“, и додао да би председнички кандидат опозиције требало да „има потенцијал у смислу како личног рејтинга, тако и подршке што ширег опозиционог спектра да би режим пао“.

Упитан да ли су, поред њега, спремни да буду кандидати и Миодраг Зец, Здравко Понош, Мариника Тепић, Дејан Шошкић и Божо Прелевић, Алексић је одговорио да су „сви они спремни да буду ’измерени’“, а да ће се када стигну резултати истраживања, видети ко је спреман и да преузме одговорност.

„Радили смо и до сада истраживања, а ово је најужи избор. Већ шест месеци се бавимо тиме, обавили смо много разговора и сагледавали стање. Сви који се мере су и у досадашњим истраживањима стајали добро. То су људи за које су различита истраживања показала да би могли да добију подршку грађана, али ово је последњи круг“, рекао је Алексић.

На питање како процењује своје шансе против садашњег председника Србије Александра Вучића, Алексић је одговорио да опозиција излази на изборе да би победила Вучића, а не да би само учествовала.

„Очекујем и да Вучић неће имати апсолутну већину у парламенту, и то је довољно да се ствари у Србији промене. Што се тиче опозиције и свих других опозиционих странака, могу да направе добар резултат који може у парламенту да створи такву слику да режим не може да функционише као до сада“, рекао је Алексић.

На питање о сутрашњем референдуму о променама Устава Србије, Алексић је одговорио да се Народна странка противи променама Устава, а да би грађани по својој савести требало да одлуче да ли ће учествовати на референдуму.

„Не верујем ни у шта што организује Александар Вучић, посебно не два месеца пре избора“, закључио је Алексић.