Прочитај ми чланак

Алексић: Реваншизам није за оне који су натерани у аутобусе, већ Оливеру Зекић

0

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић најавио је да ће коалиција коју чине та странка, Странка слободе и правде и Демократска странка у другој половини јануара представити програм и кандидате за председника Србије и градоначелника Београда, као и изборне листе кандидата за посланике и одборнике.

„Наш заједнички циљеви су борба за правду, смењивање накарадног, криминалног и мафијашког режима, борба против Рио Тинта и да успоставимо систем у којем ће грађани моћи нормално да живе“, рекао је Алексић за Радио-телевизију Војводине.

Он је, како у саопштењу наводи Народна странка, рекао да опозиција излази на изборе јер грађани захтевају промене и јер више нема времена за чекање „изборних услова попут оних у Швајцарској“.

„На изборима ћемо обезбедити контролу и чуваре бирачких кутија, али власт без обзира на то спрема отимачину и крађу избора и, ако се то догоди, бранићемо изборну вољу грађана на улици“, рекао је Алексић.

Он је истакао да Декларација о реваншизму, коју је јуче усвојила Скупштина Народне странке, подразумева да ће одговарати они који су се огрешили о законе и моралне регуле, а не грађани нити чланови странака које је неко натерао у аутобусе да би аплаудирали на митинзима садашњих владајућих странака.

„Нема потребе да се боји нико ко је радио у складу са законом. Пример за лустрацију је председница Савета Регулаторног тела за електронске медије Оливера Зекић“, рекао је Алексић.

Садашња власт је лобиста Рио Тинта

Он је навео да Декларација Народне странке о управљању рудним богатством предвиђа преиспитивање и раскидање свих штетних уговора, и указао на разлику између давања истражних права за испитивање руда и дозволе за отварање рудника.

„Садашња власт је лобиста ‘Рио Тинта’ и она је 2015. године променила Закон о рударству и геолошким истраживањима и направила проблем одредбом по којој носилац права за истраживања, ако поднесе захтев, има право на експлоатацију руде. Нико пре њих то није урадио. Пре тога су се питале локалне самоуправе, које су могле да донесу забрану“, рекао је Алексић.

Он је рекао да ће бити мања штета ако се плати одштета ‘Рио Тинту’, него да се разори Србија.
Грађани по својој савести да одлуче о референдуму

Алексић је истакао да се Народна странка противи променама Устава Србије и да је страначка скупштина једногласно донела такву одлуку, а да би грађани по својој савести требало да одлуче да ли ће изаћи на референдум о уставним променама, заказан за 16. јануар 2022. године.

„Мој став је да не би требало да учествујемо ни у једној игрици председника Србије Александра Вучића, јер он није расписао референдум да би се изгласало ‘не’. Лично мислим да би на дан референдума грађани требало да изађу на улице и да блокирају референдум, а да се његово одржавање одложи за будуће време, када ће бити демократске јавне расправе о променама Устава“, рекао је Алексић.

Алексић је указао на „велику разлику“ између изласка на референдум и изборе, заказане за 3. април 2022. године, и додао да ће правосуђе бити независно када „мафија више не буде на власти“.

„На изборима ћемо учестовати да бисмо изашли из политичке кризе, а власт у тој кризи жели да промени Устав са институцијама без легитимитета. Предложене уставне промене ће бетонирати политички утицај на правосуђе. Сви су игнорисали став Венецијанске комисије да не би требало расписивати референдум годину дана од промене Закона о референдуму“, закључио је Алексић.