Прочитај ми чланак

Алексић: Правосудни систем у Србији разорен, тужилаштво постало сервис Вучића

0

Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке, изјавио је у Дану уживо поводом одлуке Тужилаштва за организовани криминал да не постоје сумње да су Александар и Андреј Вучић били у било каквом контакту са власником пољопривредног добра Јовањица Предрагом Колувијом, да је након свега што се догодило јасно да је "правосудни систем у Србији разорен", као и да имамо тужилаштво које је јавни сервис председника Републике и владајуће странке".

„Не чуди ме да се режимски таблоиди и остали њихови медији који су већ осам година у функцији лажи, обмана и манипулације тако понашају. Од почетка се знало да онога тренутка када се открила афера Јовањица да власт чини све да заташка истину и заташка сваку могућу везу режима, функционера режима са Предрагом Колувијом, који је био власник Јовањице. Ја као грађанин желим да верујем да ми имамо институције, али смо овога пута недвосмислено добили да ми имамо разорен правосудни систем, да имамо тужилаштво које је јавни сервис Председника републике и владајуће странке“, рекао је Алексић.

Foto: NPS

Он је оценио да правосудни органи у нашој земљи служе да би председник Вучић и СНС могли да „манипулишу политичким противницима“.

„Тужилаштво је потврдило са оваквим ставом да су у служби политике Српске напредне странке. Мени је због тога жао, али нека то иде на њихову част и њихову савест. Невероватно је да мене нико није позвао до сада, пуна два и по месеца, да дам ниједну изјаву, иако сам ја 17. децембра Тужилаштву за организовани криминал поднео обавештење са 13 тачака са доказима и свима сазнањима које ја имам за случај Јовањица“, истиче Алексић.

Потпредседник Народне странке истиче да он није поднео кривичну пријаву против браће Вучић због тога што је процес већ био у току, и због тога што је већ доставио сва сазнања која је имао.

„Два и по месеца тужилаштво се не оглашава ни на један навод који сам ја износио. Не добијамо ништа, али добијамо информацију која је правни преседан. Тужилаштво не може да каже да неко није крив, може да каже да ли има основе за покретање истраге или не, и како је кренуло, мене не би чудило да нас власт обавести да тамо заправо није ни било марихуане“, напомиње Алексић.

Он каже да је пријава Вучевића која је поднета против Александра и Андреја Вучића „лажна, и представља фарсу и последњи удар на институцију тужилаштва и правосудног система у Србији, као и да је циљ целе приче око пријаве заштита Андреја Вучића“.

„Све то говори да се они упиру из петних жила да се на било који начин испетљају из ове сумњиве афере, а то је узгајање марихуане на највећој плантажи у Европи на 12 хектара надомак Београда уз сву подршку и логистику владајућег режима. Истина ће се сазнати, пре или касније. Људи који данас раде у тужилаштву, ће вероватно давати одговоре када за то дође одговарајући тренутак“, истакао је Алексић.

Коментаришући пријаву коју је против њега поднео Андреј Вучић, он је рекао да се неће позивати на имунитет и каже да „једва чека да тај процес крене“.

„То ће бити једини начин да се директно суочим и са њим и са правосуђем у Србији и изнесем све оне доказе које имам“, казује Алексић.

„Да је ово озбиљна држава, да Александар Вучић заиста жели да се бори бротив криминала и корупције, он би одмах након интервјуа ‘Блицу’ када је потврдио да су појединци из МУП-а и војске умешани у овај случај, морао да каже ко су ти људи, да надлежне институцијама да све информације које има, а не да их штити. Он заправо штити и свог брата и све друге криминалце који су умешабни у гомилу афера. Он не жели да се бори против криминала, он једино то ради у медијима, када желим да манипулише истином“, наводи Алексић.

„То у Јовањици се није догодило у једној години, та производња тамо траје годинама. Све је већа бојазан и већи страх шта те наше службе раде? Да ли БИА радила свој посао или је жмурила на једно око, пошто смо добили имформацију да је Колувија један од спонзора БИА? Информације смо добили од људи који су у безбедоносним структурама, од људи којима је преко главе да гледају криминал и пљачку која се одвија у Србији“, каже Алексић и напомиње да ће таквих случајева бити све више.

„Види се на примеру Обрадовића из Крушика, који је рекао: ‘Еј, нећу више да ћутим’. Таквих ћемо имати узбуњивача све више и више. тако то иде. институције су разорене. Правде и права у Србији нема, морамо се борити да се сазна истина да Вучић осам година лаже грађане Србије“, наглашава Алексић.