Прочитај ми чланак

Алексић: После пораза на референдуму, Вучић пада с власти! ЦГ сценарио и у Србији

0

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је за Србин инфо да ће та странка у недељу, 2. априла, широм Србије покренути акцију прикупљања потписа грађана за одржавање референдума о „француско-немачком“ плану за Косово и Метохију, упркос покушају опструкције режима који се „плаши изјашњавања грађана“, јер зна да је огромна већина народа против признавања „Косова“.

„Акцију су већ подржали Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка и Милош Парандиловић из Покрета Ново лице Србије, а очекујемо подршку и великог броја познатих личности. Позивам све странке, организације и појединце да подрже акцију којом се захтева расписивање референдума о најважнијем државном и националном питању“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да прихватање „француско-немачког“ споразума значи фактичко признавање „Косова“ као независне државе, јер је тим документом предвиђено развијање добросуседских односа, признавање личних докумената и регистарских таблица и да се Србија неће противити чланству „Косова“ у међународним организацијама“.

„Шта је то него признавање ’Косова’? Поштено је и логично да се о том питању народ изјасни на референдуму. Власт, међутим, бежи од изјашњавања народа, јер зна да је велика већина грађана против и јер би одбацивање ’француско-немачког’ споразума на референдуму означило крај власти председника Србије Александра Вучића“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да је председник Скупштине Србије Владимир Орлић покушао да опструише иницијативу Народне странке, али да ће без обзира на то прикупљање потписа почети за викенд.

„Референдум би требало одржати пре него што било коме падне на памет да било шта потпише. Једини миран и демократски начин да донесемо одлуку о ’француско-немацком’ плану за Косово и Метохију јесте да се питају грађани. Референдум је европска тековина, па ако се у Европи грађани питају о градњи тржних центара, онда и грађани Србије могу да на референдуму одлуче о најважнијем државном и националном питању“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да је Вучић положио заклетву на Уставу Србије и Мирослављевом јеванђељу и заклео се да ће чувати Косово и Метохију у саставу Србије, а да сада грађанима говори другачије од онога за шта се залагао у изборној кампањи.

„Вучић је сада прихватио споразум којим се крши Устав у којем пише да је Косово и Метохија саставни део Србије. Пошто Уставни суд ћути на очигледно кршење Устава, онда грађани одлучују као суверени носиоци власти“, рекао је Алексић.