Прочитај ми чланак

Алексић: Подржавам шетњу за Оливера, али то нема директне везе са референдумом

0

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да подржава идеју о шетњи у знак сећања на убијеног лидера иницијативе „Слобода, демократија, правда“ Оливера Ивановића, заказану за 16. јануар, али да то није у директној вези са референдумом о уставним променама, који ће бити одржан истог дана.

„Свакако да би требало одржати шетњу за Оливера и подсетити власт да то политичко убиство није решено. Председник Србије Александар Вучић, који је обећавао да ће овај случај бити решен, који је лично стао у заштиту Милана Радоичића, данас више и не помиње Оливера“, рекао је Алексић за лист „Данас“.

„То, међутим, нема директне везе са референдумом, који је још једна игра режима у низу. Мислим да би тог дана требало организовати блокаде и не давати легитимитет том процесу који има за циљ да цементира Вучићево партијско правосуђе“, додао је Алексић.

Скупштина Народне странке је на седници одржаној у недељу, 26. децембра 2021. године, донела једногласну одлуку да се та странка противи променама Устава Србије које се односе на правосуђе, а које је усвојила Скупштина Србије 30. новембра, јер нису у интересу државе и грађана.

„Стручна јавност је готово једногласно мишљења да предложене промене Устава не би допринеле независности правосуђа, а Народна странка је уверена да би, у нашој политичкој реалности, за кратко време судови и јавна тужилаштва били стављени под апсолутну контролу владајуће странке, зато што се овим променама Устава, заправо, олакшава и поједностављује политички утицај на судије и тужиоце“, навела је Народна странка у саопштењу.

Власт није обезбедила јавну расправу и грађани нису информисани о предложеним променама Устава, промене Устава је усвојио нелегитимни сазив парламента, након нелегитимног и нетранспарентног поступка доношења Акта о промени Устава Србије, а није обезбеђена ни делотворна контрола процеса гласања на референдуму о потврђивању Акта, додаје се у саопштењу Народне странке.

„Имајући у виду да је потврђивање промене Устава на референдуму израз суверености грађана, као и да политичке странке не учествују непосредно на референдуму, Народна странка позива грађане да слободно и по својој савести одлуче да ли ће учествовати на референдуму“, наводи се у саопштењу.