Прочитај ми чланак

Алексић поднео ТОК-у нова обавештења о 4 афере – ПКБ, Телеком, Крушик и Савамала

0

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић предао је данас Тужилаштву за организовани криминал нова обавештења о четири афере у које су, како је рекао, умешани највиши представници власти.

Реч је о приватизацији ПКБ-а, који је имао 17.000 хектара земљишта у Београду, о начину како је Телеком Србија купио мале кабловске операторе за 500 милиона евра, о случају „Крушик“ и трговини оружјем у Србији, као и о случају „Савамала“.

„У уторак, 20. децембра, у 13.30 разговараћемо са заменицом тужиоца за организовани криминал Јасмином Митровић Ганић. Тражили смо састанак у Тужилаштву за организовани криминал, не зато што желимо да утичемо на рад тужилаштва, него да нам одговоре шта је са свим кривичним пријавама, захтевима и обавештењима које смо поднели“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре испред тужилаштва, на којој је говорио и посланике Демократске странке Срђан Миливојевић.

Алексић је навео да годинама уназад „афера стиже аферу и у сваку су као актери умешани највиши представници власти“.

„Данас се институције понашају као утврђење власти (председника Србије) Александра Вучића. Уместо да обављају свој посао, оне својим нечињењем и непоштовањем закона штите власт“, рекао је Алексић.

Алексић је подсетио да је претходних година Тужилаштву за организовани криминал и другим тужилаштвима поднео већи број кривичних пријава, обавештења и сазнања, јер сматра да му је то дужност као грађанина и посланика.

„Поднео сам 2020. године кривичну пријаву против садашњег министра одбране Милоша Вучевића због ометања правде и лажног пријављивања Александра Вучића и Андреја Вучића у вези са ‘Јовањицом’, а та пријава до данас није покренута нити сам обавештен да је одбачена“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да је 2019. године поднео обавештење о свим сазнањима о „Јовањици“, али га нико никада није позвао како би дао било какву изјаву.

„У јулу прошле године поднели смо кривичну пријаву са документацијом и доказима против ‘Миленијум тима’ о пословима које добијају од државе и начина на који добијају те послове“, рекао је Алексић.

„У децембру прошле године поднели смо кривичне пријаве против председнице Владе Србије Ане Брнабић, министарке за заштиту животне средине Ирене Вујовић и тадашње министарке Зоране Михајловић у вези са Рио Тинтом и начина на који је влада директно прекршила закон усвајањем уредбе која није усаглашена са Просторним планом“, додао је Алексић.

Алексић је навео да „у институцијама раде професионалци, али институцијама управљају људи који не штите грађане, него власт“.