Прочитај ми чланак

Алексић изнервирао Вучића у Скупштини, овај му се свети преко таблоида и то лажима

0

Иако је седница Скупштине у четвртак и петак требало да буде посвећена расправи о питању Косова и Метохије, председник Србије и гост на посебној седници Александар Вучић нашао је времена и за обрачун са опозицијом. Лидер СНС искористио је судски доказану неистину да је потпредседник Народне странке Мирослав Алексић пребацио новац у кућни буџет у висини од 685.000 евра и тако обмануо посланике, грађане и ширу јавност. Суд је био јасан још 2019. године - овакви натписи били су лаж, лист који их је објавио морао је да плати одштету Алексићу, али председник се ипак осврнуо на то. Додатно, на данашњој насловној страни једног таблоида освануо је наслов уз поменуту суму, док је Алексић поново најавио тужбу.

Председник Србије Александар Вучић искористио је јучерашње присуство у Народној скупштини да осим о ситуацији на Косову говори и о посланицима опозиције, конкретно о шефу посланичке групе Народне странке Мирославу Алексићу.

Том приликом Вучић је, иако постоји већ доказана пресуда која негира његове реч, навео да је посланик и шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић на основу свог положај утицао да се у буџет његове породице „слије 685.000 динара“.

„Знате, они воле да причају о другим људима и то да измишљају, да лажу, да блате породице. Сада када ово будете чули, шокираћете се сви. Наиме, са Љубишом Кнежевићем, иначе тастом, оцем своје супруге, формира Фонд за унапређење ресурса грађана, преко којег су извлачили државне паре. Таст прелази у Националну службу за запошљавање у Трстенику и почиње да склапа директне послове са зетом и ћерком. Тада од 2008. до 2012. године на рачун Фонда за унапређење ресурса Мирослава Алексића и грађана и удружење „Пешчаник“, уплаћено је, знате ли колико? Овај је узео 685 хиљада евра. Па ови из Колубаре, више, ови из Колубаре ситни. Ово је било за бакшиш овима из Колубаре што су ови узимали“, казао је предсеник Вучић током заседања.

Вучић је тиме довео у заблуду грађане будући да је Алексић већ добио пресуду у своју корист када је реч о неоснованим нападима на њега и његову породицу, у шта је Нова.рс имала увид.

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић након напада лидера напредњака и насловне стране данашњег Информера, на Твитеру је навео да је председник Србије Александар Вучић током седнице о КиМ рециклирао лаж објављену у Српском телеграфу 2017. године, која је побијена на суду, а коју је и данашњи Информер објавио.

„Све што је могао да ми Вучић одговори у скупштини је да цитира Српски телеграф од 18. августа 2017. године, а који ми је исплатио одштету, управо због лажи које поново рециклира Вучић и његов Информер“, написао је на Твитеру Алексић и приложио фотографије са данашње насловне стране таблоида Информер и уз најаву тужбе.

Виши суд у Београду је још 2019. године донео пресуду против Бориса Вуковића, одговорног уредника „Независних дневних новина Српских телеграф“ и Медијске мреже д.о.о из Београда. Након што је Алексић поднео тужбу против овог листа, 11. априла 2019. године донета је пресуда у корист Алексића, док је поменути медиј био дужан да на име накнаде нематеријалне штете за душевне болове повреде части и угледа солидарно исплате Алексићу износ од 100.000 динара.

У питању су три текста, један са наднасловом „Мирослав Алексић опљачкао Општину Трстеник“ и насловом „Мутни послови Динкићевог председника“ од 17. августа 2017, затим 18. августа исте године – „Бивши челник Трстеника огрезао у криминал“ у наднаслову и с насловом „Алексић с тастом опљачкао државу“ и 22. августа 2017. године с наднасловом „Алексић у Трстенику муљао где је стигао“ и насловом „Лопов и лажов“.

Додатно у пресуди се тужени Борис Вуковић обазује да као одговорни уредник објави увод и изреку поменуте пресуде без икаквог коментара и без одлагања, а најкасније у другом наредном броју штампаног издања од дана правоснажности пресуде.

Судија је утврдио да је „сасвим јасно да је Српски телеграф“ у три броја „на најбруталнији начин, супротно било каквим начелима слободе штампе вређао част, углед и достојанство тужиоца“. И да „наведеним „информисањем“ јавности грађани конзумирају лажне и нетачне информације о тужиоцу“, стоји у пресуди.

Када је реч о сукобу на релацији Вучић-Алексић, њихов двојица су до сада већ имали судски спор. Пред Трећим основним судом у Београду је после неколико одлагања, у априлу 2022. године, почело суђење по тужби коју је потпредседник Народне странке Мирослав Алексић поднео против председника Србије Александра Вучића због повреде части и угледа.

Тада је било предвиђено да обојица дају искае, али се на рочишту појавио само Алексић. Потпредседник Народне странке после суђења је рекао да је Вучић показао да поред тога што је „кукавица да се суочи са њим у телевизијском дуелу, не сме то да учини ни у судници“.

„Очигледно је да Вучић нема храбрости да се суочи ни са једним представником опозиције и да га погледа у очи због свих лажи које износи“, навео је Алексић.

Алексић је рекао да је Вучића тужио јер га је председник Србије „лажно оптужио да је крао гас у Трстенику и да је портпарол криминалаца“.