Прочитај ми чланак

Алексић: Градоначелник Бора изазвао инцидент, па га грађани полили водом

0

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је градоначелник Бора Александар Миликић изазвао инцидент и вербално га напао у селу Кривељ на скупу грађана којима су представљени планови за исељавање тог села због проширења борског рудника у власништву кинеске компаније Зи Ђин.

„Миликић ме напао да би скренуо пажњу незадовољних грађана, који су га критиковали јер није знао да им одговори када да оду из својих кућа, где да оду нити колико ће им бити плаћења њихова имања. Грађани су на том збору очекивали одговоре, а добили су празне приче и политичка обећања“, рекао је Алексић у селу Кривељ.

Алексић је додао да је Миликић „побеснео“ и почео да му добацује чим га је видео.

„Потом је кренуо да се разрачунава са мном и председником Правног савета Народне странке Владимиром Гајићем. Питао ме је шта хоћу, одговорио сам му да хоћу да се обратим грађанима јер ме је на том скупу помињао без икаквог разлога и да кажем да подржавамо грађане“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да су незадовољни мештани Кривеља потом полили Миликића водом, јер „нису више хтели да слушају његове лажи“.

„Грађане Бора и мештане Кривеља окупирала је кинеска фирма, чији је рудник дошао до њихових кућа и Кинези улазе у њихове поседе. Локална власт је данас са представницима Министарства енергетике и рударства организовала збор о исељавању мештана Кривеља, а један мештанин је рекао да је власт борски рудник продала за две године, а да просторни план за то подручје не може да донесе пуних 10 година“, рекао је Алексић.

„Јасно је да је власт територију Борског округа предала Кинезима на управљање и да им је предала и грађане Бора, које терају са својих огњишта. Грађани Србије би требало да знају да Борско језеро и објекти на том језеру припадају Кинезима који их користе, а мештани не могу да их користе. Политика државе је да Србију претвори у колонију и томе морамо стати на пут“, рекао је Алексић.

Гајић је рекао да се грађани сусрећу са огромним проблемима у поступцима у којима се одређује „правична накнада“ за вредност имовине експроприсане у корист рудника.

„Судови не прихватају износе за вредност имовине које је одредила Пореска управа Министарства финансија, него прихватају вештачења која кинеска компанија доноси на суд и по којима је вредност имовине и до 10 пута мања од реалне тржишне цене. Грађани су остављени сами себи и сами се боре за своје животе и право да живе у здравој средини, које им је прекршено“, рекао је Гајић.

Председник Градског одбора Народне странке Бор Драган Марковић рекао је да представници локалне самоуправе и Министарства енергетике и рударства „ни овог пута ништа нису рекли грађанима“.

„Градоначелник Бора Миликић је изазвао инцидент да би то прикрио. Житељи Кривеља су то прозрели и рекли му шта мисле о њему“, рекао је Марковић, који је и одборник у локалном парламенту.