Прочитај ми чланак

Алексић: Дачић да се уозбиљи и што пре закаже преговоре власти и опозиције ВИДЕО

0

Потпредседник Народне странке (НС) Мирослав Алексић данас је у име странака које су бојкотовале изборе и окупиле се око НС, поручио председнику Скупштине Србије Ивицу Даћићу "да се уозбиљи, да престане да даје неодговорне изјаве", и да што пре закаже почетак дијалога власти и опозиције уз посредовању Европске уније о нормализацији изборних услова.

„Позивам истинску опозицију да се договоримо да нас представљају два преговарача у тим разговорима, да не дозволимо поново да се прави представа са двадесет, тридесет учесника као што је било прошле године“, рекао је Алексић новинарима.

По његовим речима, „оног момента када завршимо дефинисање начина за промену стања у Србији, морамо да се договоримо ко ће нас представљати“ и истакао да то треба да буду учесници који су „релевантни, кредибилни и прихватљиви за све нас“.

„Ми не инсистирамо да то буде неко из НС или из наше групације, можда би најбоље било да то буду потпуно неутрални људи, и да се у истом формату појаве представници власти како би ти разговори имали смисла, и да се додје до неких закључака који би се спровели“, рекао је Алексић.

Навео је да верује да је до договора стало и властима, како опет не дошло до тога да опозиција бојкотује изборе.

Најавио да ће групација странака око НС, уз сарадњу са Скупштином Слободне Србије, до краја јануара сасвим дефинисати своју платформу за разговоре са властима.

Кључни циљеви су: слободни медији, слободни изборни процес, раздвајање избора за разне нивое власти, одредити начин како ће се до тога доћи.

На питање о сарадњи и са странкама опозиције које су изашле на прошлогодишње јунске изборе, рекао је да странке које су бојкотовале те изборе, „имају највећи кредибилитет да о овоме причају“, а „нисмо спремни да овоме причамо са онима који су 21. јуна прошле године показали да су им услови били одговарајући“.

„Ми желимо да направимо платформу, али не можемо ником да забранимо да се и они боре за услове или да подрже те наше захтеве, поготово што се ради о захтевима који се, претпостављам, односе на исте циљеве“, рекао је Алексић.

На конференцији за новинаре су били и представници Државотворног покрета Србије, Шумадијске регије, Градјанске платформе, Демократске заједнице војводјанских Мадјара и Покрета Слободна Србија.