Прочитај ми чланак

Александар Вучић: Ово ће бити први Видовдан који ћемо да славимо као победници

0

aleksandar-vucicОво ће бити први Видовдан у савременој историји који ћемо дочекати као победници, рекао је за РТС вицепремијер Александар Вучић. Уверен сам да ћемо добити датум, ја ћу бити крив грађанима Србије ако то не добијемо и неко ће морати да објасни због чега нисмо добили, истиче Вучић.

(РТС)
Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да ће нам ово бити први Видовдан у савременој историји који ћемо дочекати као победници.

„Опрезни сам оптимиста, што је реткост за мене, због чињенице да је Србија много тога урадила за десет месеци у различитим сферама друштвеног живота око Косова и Метохије, око борбе против корупције, владавине права“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, Србија је покушала да направи оквире за успостављање бољег економског амбијента, пре свега доношењем новог закона о јавним набавкама али и припремама за фискалне реформе.

„Мислим да они који треба да буду наши партнери не треба да нам дају своју минималну понуду већ би требало да убрзају процес стварања нормалне и пристојне Србије. Мислим да они то разумеју и ако смем да кажем да ће то валоризовати на прави начин“, сматра Вучић.

„Уверен сам да ћемо добити датум, ја ћу бити крив грађанима Србије ако то не добијемо и неко ће морати да објасни због чега нисмо добили. Мислим да је Србија урадила много више него што је било ко у Европи очекивао“, рекао је Вучић.

„Србија је данас неуопоредиво угледнија земља, можете да волите или не волите било кога од нас, можете да мислите о нама што хоћете, отиђите у било који центар у свету у Вашингтон у Берлин, у Москву у Брисел у Мадрид у Рим, Србија данас ужива петростуко већи углед него пре годину, две пет или десет година“, рекао је Вучић.

Обављен највећи део посла
Вучић је истакао да је учињен највећи део посла и да је Србија почела да показује целом свету да су промене у Србији могуће.

„Уверен сдам да ће наши пријатељи у Немачкој умети да вреднују оно што смо направили. Наравно да имамо разговоре са партнерима у Немачкој на највишем нивоу. Ако смем да кажем шта мислим и шта очекујем, то је да ћемо на овај Видовдан славити чињеницу да постајемо нормална, пристојна уважена земља са јасном будућношћу и перспективом“, истиче Вучић.

Према његовим речима, најважније је да владавина права замени злоупотребу права, али и да економија победи као кључна тема у нашем друштву.

„Ако то успемо, мислим да сам тиме зарадио пензију. После тога нама остаје да људи у Србији почну да живе боље, да покажемо да можемо да привучемо инвестиције и да је могуће борити се са корупцијом и криминалом“, истиче Вучић.

Као највећи проблем, Вучић сматра промену стања свести и истиче да „не можемо напред ако се хвалимо тиме што смо изгребали аутомобиле које сами производимо“.

„Не може најважнији принцип у нашој зуемљи да буде – како сам преварио државу. Тај лудистички покрет је давно пропао. Ајде да гледамо у будућност, да кажемо јавним предузећима да мало више раде и да зараде, а не да чекају и да уцењују државу“, каже Вучић.

Vucic AleksandarГоворећи о реконструкцији Владе, Вучић је истакао да у складу са променама у стању свести она не подразумева ужу реконструкцију, већ широку промену која ће показати народу одговорност. Рекао је да ће неки људи отићи, а да ће неки нови доћи.

„Постоји велики број људи у Србији који се позивају на мене и председника Николића и чине лоше ствари“, рекао је Вучић и истакао да ће држава реаговати на те „ноторне лажи“.

„Видећете како су се ти појединци понашали противправно како би прибавили значајну имовинску корист за себе и како би неке поступке прикачили неком другом на врат“, најавио је Вучић.

Важно је да људи почну да живе боље
Према Вучићевим речима, када Србија постане нормална и пристојна држава, „нећемо се хвалити да смо зауставили српски тенк, да иде на српски полигон, српским јавним путем, већ ће то наићи на осуду“.

„Зато је тај датум важан и зато очекујем да после реформе наставимо све да људи почну да живе боље“, објашњава Вучић.

Говорећи о уштедама у буџету, вицепремијер је најавио тешке кораке на расходној страни буџета. Како каже, биће мање субвенција и неких других пројеката.

„Нама је одједанпут, као казна, после година сталног задуживања и наплате свих рачуна за Косово, дошла наплата рачуна за економију. Ми сад морамо да враћамо и спуштамо јавни дуг као што то и чинимо, и истовремено имамо проблем са дефицитом“, објаснио је Вучић.

Како је рекао, претходних година је ћутао и Фискални савет „који нам је одржао толико предавања о свему, а нису се сетили себи да замрзну плате, дупло веће него председника државе и владе“.

„Дакле, сви у овој земљи виде како би било добро да се неком другом нешто смањи, а нико не види да ли ће њему нешто да се смањи“, каже Вучић.

Вицепремијер је оценио да се рак не може лечити слатким сирупом и да би то грађани требало да знају. Истакао је да се рак „мора лечити хемотерапијом“. Када је реч о продаји „Телекома“, вицепремијер је рекао да та фирма сада више вреди.

„Ми сада можемо за Телеком да добијемо две милијарде, јер је увећано поштовање Србије у целом свету. Али немамо у шта да улажемо те паре. Можемо да вратимо део јавног дуга, али то грађани не би осетили“, оценио је Вучић и истакао да треба видети како та средства да уђу у пројекте и производњу.

Према његовим речима, ми имаммо довољно ликвидних средстава, али је наш проблем дефицит и недосататак привредне активности.