Прочитај ми чланак

Александар Вучић – господар панике и хистерије

0

Кад дође корона “гробља ће нам бити мала”. Кад зарате Русија и Украјина “пшенице и кукуруза имамо за шест месеци, горива за два, до млека у праху тешко је доћи као до респиратора”. Затим се “спремају разне замке за Србију” па можемо очекивати да један од епилога руско-украјинске кризе буде следећи - Русију избацују из УН, спроводи се притисак на Кину да се измени Резолуција 1244 и Косово је изгубљено. Све су то речи председника Србије Александра Вучића којим у директним обраћањима застрашује грађане. Следе сумануте гужве у прехрамбеним продавницама и на бензинским пумпама које имамо претходних дана, након чега Влада Србије и сам Вучић саопштавају да “неко намерно диже панику”. Главно питање је јесте ли то ви председниче?

Да је паника ушла међу грађане Србије више је него евидентно.

А како је све кренуло?

Председник Србије Александар Вучић у обраћању грађанима Србије 25. фебруара говорио је овако:

“Имамо свега, пшенице и кукуруза за наредних шест месеци. Све што је било кухињске соли купили смо. Млеко у праху вам је данас као некад респиратор. Велике резерве смо наручили, а све ово остало смо успели да набавимо. Купили смо и пиринча много. Обезбедили смо уља, грашка, свега. На три места имамо резерве. Имамо ратне и мирнодопске резерве. При војсци, при министарству, при робним резервама”, рекао је Вучић.

Шта раде грађани?

Кад држава прави резерве праве и они. Тако су кренуле гужве по прехрамбеним продавницама.

Пунимо до чепа

Пет дана касније, 2. марта председник Србије је у још једном обраћању грађанима рекао да се на светском тржишту дешавају „чуда“ и да су цене енормно порасле због рата у Украјини. Он је истакао да је цена гаса „отишла у небеса“, а да је посебно забрињавајућа енормна цена угља и да је због свега тога Србија формирала неколико посебних тимова који ће пратити ситуацију са енергентима и намирницама.

“Сада имамо нафте за више од два месеца, да нигде ништа не набављамо, па нема потребе за страхом, а у наредних 15 дана хоћемо до чепа да напунимо сва наша складишта и то ће коштати око 115 милиона евра“, рекао је Вучић.

Шта раде грађани?

Пуне до чепа резервоаре аутомобила и понеки канистер приде. Праве се гужве на пумпама, након чега из Владе Србије кажу да нема никаквог проблема са снабдевањем нафтним дериватима и да неко намерно шири панику.

Дан касније овим поводом оглашава се и председник.

“Поштовани грађани Србије, Србија није ни у каквом рату нити ће бити. Србија ће сачувати мир и стабилност и молим вас поштовани грађани Србије немојте да наседате на трикове, провокације и бесмислице које говоре да немамо довољно нафте, нафтних деривата, да проверавате склоништа, да неће бити довољно хране. Биће довољно хране, бензина свега што нам је потребно у будућности јер одговорна и озбиљна српска држава за то се постарала. Дакле нема потребе да било где журите, да било шта тражите, понашајте се нормално као и сваког другог дана јер чуваћемо мир и гледаћемо како да српска економија убрзано напредује. Хвала вам на поштовању и вери у српску државу. Живела Србије“, рекао је Вучић у видео поруци на Инстаграму.

Дешавања у Украјини и губитак Косова и Метохије

Председник Србије је кризу због дешавања у Украјини успео да повеже и са Косовом и Метохијом и објаснио како може бити дефинитивно изгубљено.

“Очекујем да у наредном периоду буде неколико замки за Србију. Видели сте да су Албанци поднели захтев да постану пуноправна чланица НАТО-а. Видели сте да ће следећи корак бити искључење Русије из Уједињених нација. То говорим због онога што нама следи. Албанци са Косова планирају да на основу члана 6 Повеље УН предложе избацивање Русије из Уједињених нација. Након тога је у плану притисак на Кину да се измени Резолуција 1244 и ако се то догоди ми више нећемо моћи да се позивамо на међународно право, па ће онда сви који то нису урадили признати Косово“, рекао је Вучић.

Гробља ће нам бити мала

Једна од Вучићевих реченица која је најочигледнији пример ширења панике, јесте она са почетка епидемије корона вируса. Он се тада одлучно противио идеји појединих лидера опозиције да се пензионерима дозволи да изађу из кућа и прошетају се између 17 и 18 часова.

„Ако то дозволимо, сва гробља у Београду нам неће бити довољна. Драги пензионери, не излазите напоље! Ако послушате такве предлоге неће нам бити довољно ни Бежанијско, ни Ново гробље, ни Централно гробље, ни Лешће… Биће мала да приме све нас“, рекао је тада Вучић.

Кад кажеш не паничи, креће паника

Политиколог Бобан Стојановић овим поводом каже да грађани наседају управо на председникове провокације.

“Нећу да кажем да је Вучић господар панике и да је желео да је изазове, али нећу да кажем ни да није. Могуће је да је и свесно учињено да би се постојање производа и попуњеност продавница доживело као некакав успех”, каже Стојановић и додаје:

“Са друге стране, могуће и да је показивање фотографија требало само да буде реклама и показивање како је држава спремна, али се претворило у панику. Што неко рече ових дана “када кажете да се не паничи, прво што људи раде – паниче”. А свакако јесте лицемерно сада рећи да грађани наседају на провокације. Јер ако наседају, наседају добрим делом управо на председникове провокације”, оцењује Станојевић.