Прочитај ми чланак

Албанци из „прешевске долине“ у Вашингтону траже заједницу Албанаца у Србији

0

Делегација Албанаца из Медвеђе, Бујановца и Прешева борави у радној посети Вашингтону, где ће, како је изјавио посланик у Скупштини Србије Шаип Камбери, пред Сенатом САД говорити о „дискриминација етничких Албанаца на југу Србије од стране Београда“. Он је навео да траже заједницу Албанаца у „прешевској долини“.

Камбери је за швајцарски портал на албанском језику „Кантон27“ казао да се залажу за поштовање реципроцитета.

„Оно што Срби траже на Косову, треба дати нама Албанцима у Србији. Ако траже Заједницу српских општина на Косову, тражимо и нашу Заједницу у Србији, односно у прешевској долини, тим више што смо ми бројнији од њих, ако траже отцепљење од Косова, ми ћемо такође тражити поновно уједињење са Косовом у складу са референдумом од 1-2. марта 1992“, навео је Камбери.

Камбери је навео да су састанци са америчким властима већ почели и да су их заједнички организовале канцеларије сенатора Џонија Ернста и сенатора Герија Питерса, копредседавајућих Групе за албанска питања у Сенату.

Поновио је да су Албанци из три општине на југу централне Србије након сукоба на Косову и Метохији с владом у Београду потписали три споразума уз посредство међународног фактора и оптужио Београд да није испунио своје обавезе.

„Уместо да решавају проблеме остваривања наших легитимних захтева, разни локални фактори годинама покушавају да блокирају нашу заједничку координацију, сваку здраву иницијативу и сваки напор. Стога нам је данас више него икада потребна унутрашња координација и тесна сарадња са Приштином, као и усаглашавање наше политике са нашим међународним пријатељима и свест о питању Албанаца из прешевске долине“, рекао је Камбери.

Он је, такође, захвалио приштинској влади што је омогућила његовој делегацији да трећи пут заредом посети САД, пренео је портал „Косово онлајн“.