Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ БЕСНИ Нобелова награда „човеку који воли Србију“ реаговала и Америка ФОТО

0

Вест да је аустријски писац, Петер Хандке, добитник Нобелове награда за књижевност изазвала је бројна реаговања на друштвеним мрежама и у медијима.

Та вест посебно је разбеснела Албанце, који за њега кажу да је „познат по ставовима против НАТО бомбардовања, које је донело слободу Косову“. а, сличне реакције стижу и из САД.

Foto: Tanjug/AP

Приштинска Газета Експрес је пренела да је Хандке познат по својим везама са Србима и оштро се, како кажу, противио НАТО бомбардовању 1999. године које је донело „слободу Косову“.

Подсећају и да је Хандке пре неколико година боравио на КиМ када је, како наводе, Србима из Велике Хоче донирао 50.000 евра за изградњу базена.

На друштвеним мрежама, Фејсбуку и Твитеру, објављено по више стотина коментара у којима културни посленици из целог света честитају Хандкеу на овом признању.

Има и оних, међутим, који пишу да је Хандкеово име везано за његово јавно залагање у име одбране Слободана Милошевића, некадашњег председника СРЈ и Србије.

Подсећају и да је Хандке говорио на скупу Милошевићевих присталица окупљених на сахрани у Пожаревцу.

Неки се сћају да је Хандке проглашен за почасног грађанина Београда 2015., као и да је 2012. постао инострани члан Српске академије наука и уметности.

Албанка Вљора Читаку је и на Твитеру и на Фејсбуку објавила исту поруку, оценивши да је нешто „озбиљно пошло по злу“.

Амбасадорка Косова у УН написала је један од Хандкеових цитата: „Понекад бих волео да сам српски православни свештеник који се бори за Косово“, а затим додала:

„У свету пуном брилијантних писаца, Нобелов комитет је одлучио да награди пропагандисту етничке мржње и насиља. Нешто је озбиљно пошло по злу!“

Косовски новинар Адриатик Кељменди је на свом фејсбук профилу написао да је додела Нобелове награде Ханкеу „срамота“.

„Ово је срамота. То је исто као кад би писац који је прославио Хитлера (Адолфа) добио Нобелову награду за књижевност“, написао је Кељменди.

Београдски писац, Драган Великић, сматра да је Нобелова награда за књижевност „дошла у праве руке“.

„То је правда за Хандкеа“, написао је Великић и додао:

„Кад погледамо низ писаца који не могу да се пореде са њим као писци, а који су добили Нобелову награду, мислим да је он апсолутно заслужио, ту нема спора. Мени је драго да је добила и Олга Токарчук која је заиста сјајан писац, тако да је ове године избор свим познаваоцима књижевности то ће бити задовољавајуће“.

Великић је коментарисао и политичке реакције поводом доделе Нобела Хандкеу и истакао да ће их „свакако бити“, те додао да мисли да ће то овом аустријском писцу да прија, јер, како каже, „такав је човек“.

Вршилац дужности министра спољних послова Гент Цакај је, пак, оштро реаговао на одлуку о додели Нобелове награде Хандкеу.

Он је на свом Фејсбук профилу излио своју љутњу оценивши да је Хандке, познат по својој отвореној подршци Слободана Милошевића, те додао да је као љубитељ књиге разочаран одуком да „Нобела ове године добије човек који негира геноцид“.

„Као човек страствен за вечну лепоту и моћ књижевности да би обогатио људско искуство и као жртва етничког чишћења и геноцида, узнемирен сам одлуком да Нобелову награду за књижевност додељена човеку који негира геноцид. Какав бесмислен и срамотан чин“, написао је Чакај на твитеру.

Новинарка Уна Хајдари је написала да они који подржавају доделу Нобелове награде Хандкеу, а да притом не спомињу чињеницу да је говорио на Милошевићевој сахрани, да је сведочио у процесу против Милошевића у Хагу – увреда је за новинарство.

И Албански председник Еди Рама критиковао је одлуку о овогодишњој додели Нобелове награде за књижевност.

Косовска академија наука и уметности (АНУК) реаговала је на доделу Нобелове награде Петеру Хандкеу, наглашавајући да је он био пасионарани подржавалац Милошевића и убијања народа.

„Дубоко огорчени примили смо ружну вест да добитник Нобелове награде за књижевност за 2019 годину писац Петер Хандке, истакнути експонент фашистичких идеја тлачења и заробљавања народа и пасионантни подржавалац Милошевића и његовних геноцидних ратова на Балкану, укључујући и Косово. Као Академија младе државе која је настала на западним вредностима слободе народа и институција која је сама била изложена сегрегацији и апартхејду омраженог режима и његовог разарајућег рата, нисмо веровали да ћемо се овако брзо суочити са губљењем памћења и моралним праштањем оних који су сдушно подржавали убицу народа, као што је учинио ваш лауреат Петер Хантке“, наводи се у саопштењу АНУК-а и истиче да „Петер Хандке није био на правој страни историје народа Балкана, нити Косова, већ не нашао уточисте у тамној страних трагичних догађаја Балкана“.

Своје противљење у вези са поменутом доделом Нобелове награде исказао је и одлазећи министар спољних послова Косова Беџет Пацоли који је то оценио „срамним делом“, преноси РТК.

Амерички ПЕН изразио је жаљење због доделе Нобелове награде за књижевност за 2019. годину аустријском писцу Петеру Хандкеу, и оценио да књижевна заједница заслужује боље од тог избора.

„У тренутку пораста национализма, аутократског водства и раширене дезинформације широм света, књижевна заједница заслужује боље од овога. Дубоко жалимо због избора Нобелове комисије за књижевност“, наведено је у саопштењу америчког ПЕН које преноси Слободна Европа.

Како је образложено у званичној изјави Академије, Петер Хандке добио је Нобелову награду за књижевност за 2019. годину за „утицајно дело које је језичком домишљатошћу истражило периферију и специфичности људског искуства“.

„Изненађени смо избором писца који је својим јавним гласом поткопавао историјску истину и понудио јавно сукњиштво починиоцима геноцида, попут бившег српског председника Слободана Милошевића и лидера босанских Срба Радована Караџића“, навела је у саопштењу председница ПЕН Америке Џенифер Иган.

Контроверзе које прате Хандкеово име, о чему су расправе биле честе и у међународним оквирима, везане су за његово јавно залагање у име одбране Слободана Милошевића који је током суђења за најтеже ратне злочине 2006. године умро у притвору Хашког трибунала.

Хандке је 2015. године добио награду и почасног грађанина Београда, а 2012. године постао је и инострани члан Српске академије наука и уметности (САНУ).

„Скандалозна и срамна одлука“

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић назвао је „скандалозном и срамном“ одлуку да се аустријском писцу Петеру Хандкеу додели Нобелова награда за књижевност.

Џаферовић је оценио да је одлука одбора Краљевске шведске академије наука да додели награду Хандкеу чин који представља „губитак моралног компаса“ јер се тиме, како тврди, игнорише чињеница да је реч о особи која је отворено подржавала ратне злочинце и негирала њихова злодела.

У писаној изјави достављеној медијима, Џаферовић тврди да је Хандке у периоду од 1992. до 1995. оправдавао ратне злочине у БиХ и наводно штитио њихове починиоце.

Он је оценио да је Нобелов одбор „олако прешао преко чињенице да је Хандке оправдавао и стао у заштиту Слободана Милошевића и његових извршитеља Радована Караџића и Ратка Младића, који су пред УН-овим Међународним кривичним судом за бившу Југославију (ИЦY) осуђени за најтеже ратне злочине, укључујући геноцид“, преноси Хина.

„Био је на страни Србије и српског народа када нам је било тешко“

Највеће признање у књижевности отишло је у руке сјајног писца, хуманисте и човека који воли Србију, рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић након што је објављено да је аустријски писац Петер Хандке добио Нобелову награду за књижевност за 2019. годину.

Радојичић је рекао да га је вест о великом признању за Хандкеа искрено обрадовала јер је у питању књижевник који се деведесетих година прошлог века трудио да веродостојно прикаже недаће кроз које су Срби тада пролазили.

Он је подсетио да је Хандке од пре четири године почасни грађанин Београда и додао да је његов успех велика ствар за овај град с обзиром да је велики писац својим преданим вишедеценијским радом промовисао Београд и Србију, упркос томе што је, приметио је, некада због тога доживљавао оспоравање од извесних кругова у свету који се нису слагали са његовим ставовима о Србији.

Хандке, међутим, додао је, никада није одустао од намере да прикаже истину о свим недаћама кроз које су Срби прошли, као ни да се залаже за правду према нашем народу.

„Због свега тога стекао је нашу дубоку наклоност“, рекао је Радојичић и подсетио на Хандкеов есеј „Правда за Србију“, који је написао у време док је рат увелико трајао на просторима бивше Југославије.

Градоначелник је изразио жељу да Хандке ускоро поново посети Београд и додао да су га грађани увек дочекивали пуног срца.

„Петер Хандке је на најбољи начин разумео бурну историју и дух нашег Града с обзиром да често подсећа да је Београд бомбардован три пута у једном веку, али да се увек издизао из пепела, те да никада у историји није био мрачно језгро Балкана како су га неки доживљавали“, навео је градоначелник.

Велики писац, један од најзначајнијих писаца немачког језика у историји, Петер Хандке Нобелову, најзначајнију награду, добио је засужено, али са закашњењем, сматра минситар културе и информисања Владан Вукосављевић

„Његово књижевно дело обележило је глобално и крај 20. и почетак 21. века. Нобелова награда је према мишљењу многих релавантних стручњака из те области, морала одавно да му припадне, али је политика умешала своје прсте. Њему награда долази релативно касно, али ипак апсолутно залужено“ казао је министар културе.

Вукосављевић који је Петеру Хандкеу прошле године, приликом његове последње посте Србији, уручио међународну књижевну награду „Милован Видаковић“ у Новом саду, је подсетио да је Петер Хандке велики пријатељ Србије.

„Био је на страни Србије и српског народа када нам је било тешко у изразито тешким тренуцима у новом добу. Због својих ставова Петер Хандке је био мета напада и оспоравања. Његове представе су биле скинуте са репертоара чувеног француског позоришта Цомеди Францес почетком 20. века због његових политичких ставова што велика срамота и за француску културу и за комплетну европску културну јавност“ казао је Вукосављевић.