Прочитај ми чланак

„АКО СРБИЈА УЂЕ У РУСКИ САВЕЗ, то је пут без излаза, надам се да Вучић зна“

0

Вашингтон -- Предавач на Институту за међународну политику Универзитета Џонс Хопкинс Едвард Џозеф упозорава да "чврсте везе" с Русијом нису у интересу Србије.

Према његовим речима, потписивање споразума о слободној трговинској зони са Евроазијском економском унијом и потенцијално чланство Србије у тој организацији коју предводи Русија био би пут без излаза за Србију. Он истиче да га таква руска иницијатива према Србији не изненађује и додаје да ће у будућности бити сличних потеза.

Ilustracija: Thinkstock

Такође је истакао да се нада да је председник Србије Александар Вучић свестан тога колико би чланство у ЕАЕУ било штетно по Србију, која је у одмаклом преговарачком процесу са Европском унијом.

Џозеф је потврдно одговорио на питање да ли би то од Србије направило руски сателит у Европи, додајући да је то ризик који и заговарачи, попут лидера Двери Бошка Обрадовића, морају да разумеју.

„Ако би се Србија окренула том избору, деца ће јој бити сиромашна. Још нешто морам да нагласим о Русији – у региону у којем се налази претрпела је мноштво потешкоћа. Терминологијом коју би користила Москва – изгубила је три државе које насељава већинско православно становништво. Црна Гора је постала чланица НАТО. Северна Македонија ће ускоро постати чланица, док је Грчка знатно ојачала своје везе са Западом. У све три државе видели смо посвећеност њихових лидера да се одупру руском мешању“, рекао је Џозеф, додајући да је сигуран да је председник Вучић свестан тога и да то отвара простор да Вучић уради оно што је најбоље за Србију.

Према његовим речима, Русија је препрека, поготово када се ради о Косову.

„Чак и не у толикој мери због односа које одржава са Србијом, већ као чланица Савета безбедности Уједињених нација, имајући у виду да Косово тежи да постане чланица УН. Русија у том делу игра улогу против које ниједна држава не може да учини ништа. То ствара потребу да се потраже друге могућности, у смислу хоће ли се Русија противити чланству Косова у УН, ако се Београд сагласи са столицом за Косово у том телу. То јесте неуобичајен сценарио, али став Русије неизоставно мора бити узет у обзир“, рекао је Џозеф за „Глас Америке“.

Он истиче да то ипак није највећа препрека споразуму Београда и Приштине, већ да се ту ради о потреби визије и храбрости у политичком смислу лидера.

„Скопље и Атина постигли су договор сличне политичке осетљивости, који се тицао националног достојанства, а када је о Македонији реч, дословце и националног идентитета, што, узгред, није случај у Србији. Српски идентитет није уткан у Косово, већ српска историја“, рекао је Џозеф, истичући да је пример Грчке и Северне Македоније модел за Београд и Приштину на коме би шефица дипломатије ЕУ требало да инсистира, уместо да разматра опасне идеје о размени територија.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!