Прочитај ми чланак

Ако се не примени Бриселски споразум, датум за ЕУ је мртво слово на папиру

0

vlada_620x0

(Новости)

Влада формирала акциону групу за спровођење споразума који је постигнут са Приштином. Влада Филеу у петак предаје све детаље. Већ отворено питање телекомуникација

Београд убрзано креће у примену споразума о северу Косова, како би Србија у наредних неколико недеља заузела што бољу стартну позицију када европски лидери 28. јуна буду одлучивали о датуму за почетак преговора са ЕУ.

Влада Србије је на седници у уторак формирала акциони тим за примену споразума који је парафиран у Бриселу, а на његовом челу биће генерални секретар Вељко Одаловић. Он је за “Новости” потврдио да ће наредних дана уследити широке консултације, у које ће се укључити државни органи у чијој надлежности су нерешена питања из споразума.

Циљ је да се до петка, када у посету Београду долази европски комесар за проширење Штефан Филе, направи детаљна “мапа имплементације”, која ће бити уручена бриселском званичнику. Тај дан, 26. април, и у споразуму је постављен као рок да две стране формирају тимове за примену плана и да се што пре крене са његовом реализацијом.

Наши извори блиски Европској комисији кажу да ће Брисел сачекати “понуде” Београда и Приштине, односно њихове детаљне предлоге о примени договореног, па ће онда бити утврђени наредни кораци и организовани нови сусрети у седишту ЕУ.

Како сазнајемо, у оквиру нашег акционог тима, биће формиране и многобројне подгрупе, које ће се бавити засебним темама – српском имовином на Косову, здравством, образовањем, полицијом… У Влади нам је потврђено да ће чланови нашег акционог тима бити и људи који су до сада учествовали у преговорима о техничким питањима.

Засада се још не зна хоће ли и дефинитивно профункционисати официри за везу, који су још раније договорени између две стране или ће се читав тај посао пребацити на одбор за имплементацију споразума.

Дејан Павићевић, кога је Влада именовала за официра за везу и који је водио тим за преговоре у техничком дијалогу, за “Новости” каже да контакти и састанци експертских група две стране никада нису престајали:

– Усаглашавање око ИБМ, катастра, матичних књига непрекидно траје. Што се тиче официра, постоји још неколико нерешених техничких питања, тако да у овом тренутку не могу да кажем када ћу путовати у Приштину.

За позитивну одлуку о датуму, посебно ће се мерити затварање две теме – енергетике и телекомуникација – за чије решавање је дат рок до 15. јуна. Расим Љајић, потпредседник Владе у чијем су ресору телекомуникације, каже за “Новости” да је радна група, у којој су представници његовог министарства, Ратела и Телекома, већ одржали две рунде дијалога са Приштином:

– Ми ћемо сад наставити тај процес кроз акциони тим, како бисмо решили четири главна питања – позивни број за КиМ, статус мобилне и фиксне телефоније и сарадњу регулаторних тела око поделе фреквенција.

На инсистирање ЕУ тема наше телекомуникационе имовине у Покрајини је остављена за касније фазе преговора. Како тврде наши извори, засада је најважније решити питање позивног броја, а на столу је тренутно “понуда” да Србија, поред позивног 381, узме још један – 383, који би дала на коришћење привременим институцијама у Приштини.

Како за “Новости” каже Ласло Варга, потпредседник скупштинског Одбора за европске интеграције, препорука ЕК да нам се додели датум остаће “мртво слово на папиру”, ако се договорено веома брзо не имплементира. То је посебно важно за Немачку, чији став ће и бити кључан на европском самиту у јуну:

– Надам се да ћете тада добити датум. Сада је најважнија примена договореног – поручио је у уторак немачки амбасадор у Београду Хајнц Вилхелм.

Немачка, као и Холандија, мораће да прођу и унутрашњу процедуру која директно зависи од консултација с националним парламентима. Тек ако Бундестаг, који се распушта половином јуна, да зелено светло, канцеларка Ангела Меркел ће моћи да гласа за датум.

Шефови дипломатија чланица ЕУ ову тему поново ће разматрати на свом састанку 25. јуна у Луксембургу, непосредно пре коначне одлуке шефова држава или влада на самиту 27. и 28. јуна у Бриселу.

На састанку следећег месеца би, међутим, пре свега требало очекивати да се, укратко, направи формални пресек колико се напредовало у примени постигнутог договора, док ће званични закључци, ипак, уследити у јуну.

У међувремену, с обзиром на врло сложену ситуацију око примене постигнутог споразума, треба очекивати не само састанке техничких тимова, већ, вероватно, и нове сусрете Ивице Дачића и Хашима Тачија, речено нам је у врху ЕУ.