Прочитај ми чланак

Ако сада падне потпорни зид у Грделици, за то ће бити одговоран и Горан Весић

0

На потпорном зиду на аутопуту у Грделичкој клисури појавиле су се пукотине а на снимцима које је објавила Нова видљива су оштећења. Иако су Коридори Србије негирали да проблем постоји на терен су послали екипу која је покушала да закамуфлира пукотине. На њих је стављен малтер који како се види на снимку Н1 на појединим местима отпада. О свему овоме се до данас није огласило ни надлежно Министарство грађевинарства на чијем челу је сада Горан Весић. Уколико дође поново до урушавања зида одговорност за то ће сносити и он.

Након што су се на друштвеним мрежама појавиле фотографије и видео снимци оштећења, брзо су реаговали и Коридори Србије, оштро негирајући да проблеми постоје.

„Слика, која се појавила, показује место на коме је извршен прекид бетонирања током саме изградње, такво је стање од како је стабилизација косине завршена и ништа се није мењало у протеклом периоду“, стоји у саопштењу на званичном сајту Коридора Србије.

Foto: twitter/PuruJarvi

 

Да ствари ни изблиза нису такве видело се на снимцима потпорног зида које је направила Нова. На њима су се виделе и пукотине и избочине.

Два дана касније телевизијска екипа Н1 је снимила зид на коме су се видели трагови малтера.

Фластер и закрпа проблема

Грађевински инжењер и активиста, Данијел Дашић каже да још увек није сасвим јасно да ли се на зиду ради о пукотини или техничком споју.

„Сада не може да се каже једино мора да се ода признање брзе реакције надлежних, који су очито то замаскирали, примећују се трагови свежег малтерисања или стављања бетонских елемената. Али дефинитивно постоји одређена деформација, ако поредимо, видимо да нешто ту није у складу са стањем које је било раније. Добро је да су надлежни реаговали на време и надамо се да ово није само фластер и закрпа на пукотини, него да је одређена врста санације која ће трајати, са кишом и снеговима можемо да очекујемо да ће се ово дешавати“, рекао Дашић.

Додао је само малтер зна тајну да ли је пукотине било.

„Непослушно брдо у Грделици има своју нарав и неке своје покрете. У сваком случају грађевински не делује безбедно. Овде дефитнитно имамо и стубове који су испали из осе“, каже Дашић који је у том тренутку руком успевао да склони остатке свежег малтера

На питање колико сталне санације у Грделичкој клисури коштају, Дашић одговара:

„Мислим да је Свети Петар сада љут што не можемо да користимо изреку ‘Кошта нас ко Светог Петра кајгана’. Сада је ‘Као Србе пут кроз Грделичку клисуру’. Ово и даље кошта и новац се троши“, каже Дашић.

Портал Нова поставио је питање Путевима Србије о ситуацији са косином у Грделици.

У свом одговору навели су да она није у надлежности Путева Србије. На питања Нове нису одговорили ни Министарство грађевинарства ни Коридори Србије.

Посланица ССП из Ниша пита Весића да ли су грађани оправдано узнемирени

Посланица Странке слободе и правде (ССП) из Ниша Јелена Милошевић упитала је министра Горана Весића и Александра Антића, директора “Коридора Србије”, да ли су грађани оправдано узнемирени, након што су видели фотографију објављену на Твитеру и другим друштвеним мрежама на којој се види како је напукао потпорни зид у Грделичкој клисури.

“Весић и Антић морају да гарантују грађанима да је безбедан тај део ауто-пута ка македонској граници. Захтевам од надлежних одговоре на питања шта они предузимају поводом чињенице да је у неколико наврата прошле и претпрошле године дошло до клизишта на једном од потпорних зидова на том делу пута од Ниша до Врања, односно на Коридору 10”, каже посланица за Данас.

Она констатује да није довољно да “Коридори Србије” издају саопштење у којем тврде да нема пукотина и да је тај део ауто-пута потпуно безбедан.

“У суботу сам обишла тај део пута, видела да неке пукотине постоје, али, наравно, да нисам стручна да проценим да ли угрожавају безбедност. Тамо сам затекла неке људе, за које претпостављам да су дошли у контролу. Ипак, није ми јасно зашто новоизабрани министар Весић и директор Антић нису обишли тај потпорни зид”, каже Милошевић.

Зид се и раније рушио

У дужини од 50 метара дошло је до оштећења потпорне конструкције и дестабилизације дела заштитне косине на потпорном зиду, 2018. године.

Као једну од мера, Министарство грађевинарства је тада начинило списак на ком се налазило 16 инжењера за које је тражено им се одузме лиценца.

Осим тога, тадашња потпредседница владе и министарка грађевине Зорана Михајловић је изјавила је да БИА преиспитује не само градњу Коридора 10 већ и друге велике инфраструктурне пројекте.